Wykonanie
Składniki na ciasto naleśnikowe:0,5l gazowanej
wody0,5l
mleka 3,2%1
jajko3 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
olejuSzczypta
soliSkładniki na farsz:700g
kapusty kiszonej300g
pieczarek2
cebule3 łyżki
oleju do smażenia
Sól,
pieprzSkładniki na panierkę:3
jajka250g
bułki tartej4 łyżki
oleju do smażeniaPrzepis na ciasto naleśnikowe:Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na najniższych obrotach do całkowitego połączenia. Następnie rozgrzewamy na patelni
olej i smażymy po jednej chochli ciasta do wyczerpania masy.Przepis na farsz:
Kapustę płuczemy w wodzie, solimy (2 łyżeczki
soli) i gotujemy do miękkości (ok. 1 godzinę). Na patelni rozgrzewamy
olej i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę oraz
pieczarki, doprawiamy i smażymy na rumiano. Po ugotowaniu i odsączeniu
kapusty przekładamy ją na patelnię i podsmażamy wszystko razem przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku.Po ostygnięciu naleśników nakładamy średnio po dwie łyżki farszu na jeden naleśnik i zawijamy (najpierw składamy prawy i lewy brzeg naleśnika i rolujemy je od dołu go góry).Następnie maczamy w rozbełtanych jajkach, obtaczamy w
bułce tartej i smażymy na patelni na złoto z każdej strony (najpierw łączeniem do dołu).