ßßß Cookit - przepis na Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Składniki na ciasto naleśnikowe:
0,5l gazowanej wody
0,5l mleka 3,2%
1 jajko
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka oleju
Szczypta soli
Składniki na farsz:
700g kapusty kiszonej
300g pieczarek
2 cebule
3 łyżki oleju do smażenia
Sól, pieprz
Składniki na panierkę:
3 jajka
250g bułki tartej
4 łyżki oleju do smażenia
Przepis na ciasto naleśnikowe:
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i miksujemy na najniższych obrotach do całkowitego połączenia. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i smażymy po jednej chochli ciasta do wyczerpania masy.
Przepis na farsz:
Kapustę płuczemy w wodzie, solimy (2 łyżeczki soli) i gotujemy do miękkości (ok. 1 godzinę). Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pieczarki, doprawiamy i smażymy na rumiano. Po ugotowaniu i odsączeniu kapusty przekładamy ją na patelnię i podsmażamy wszystko razem przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku.
Po ostygnięciu naleśników nakładamy średnio po dwie łyżki farszu na jeden naleśnik i zawijamy (najpierw składamy prawy i lewy brzeg naleśnika i rolujemy je od dołu go góry).
Następnie maczamy w rozbełtanych jajkach, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na patelni na złoto z każdej strony (najpierw łączeniem do dołu).
Źródło:http://emcia-pichci.blogspot.com/2012/10/krokiety-z-kapusta-i-pieczarkami.html