Wykonanie
Wołowina nie pojawia się u nas zbyt często ale chyba to zmienię.
Mięso wołowe, dobrze przyrządzone może być naprawdę smaczne. Niestety, kilka
razy zdarzyło mi się coś zepsuć i chyba dlatego niezbyt często sięgam po to
mięso a poza tym nie jest dostępne tak jak
drób czy
wieprzowina. Ale ostatnio odkryłam sklep gdzie
mogę kupić zawsze świeżą
wołowinę w dodatku pani, na życzenie klienta, przepuszcza przez specjalną maszynę do zmiękczania i dzięki temu oszczędzam czas w domu a przecież nie znoszę zbijania
mięsa. Dzisiejsze danie zawiera
czerwone wino w związku z tym kolor nie zachwyca ale
mięso podane z
kaszą gryczaną i
sałatką z
buraczków i
papryki smakowało wspaniale.
Składniki:1 kg miękkiej
wołowiny6 łyżek
oliwy1 szklanka
czerwonego winamąkaliść laurowyziele angielskiesól,
pieprzczosnekogórek kiszonycebulaostra
musztarda2 szklanki
bulionuUmyte i osuszone
mięso pokroić w poprzek włókien na plastry grubości 1 cm, przykryć folią i rozbić tłuczkiem z obu stron, chyba że
zrobi to wspomniana pani ze sklepu. Posmarować z jednej strony
musztardą.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie półplastry.
Ogórki pokroić w ćwiartki. Na każdym płacie
mięsa ułożyć na warstwie
musztardy po kawałku
ogórka, obranym ząbku
czosnku i kilka piórek
cebuli. Następnie zwinąć
mięso ciasno w rulon i spiąć wykałaczką. Rolady obtoczyć w
mące, obrumienić na rozgrzanej
oliwie, podlać szklanką
czerwonego wina, dodać
liść laurowy,
ziele angielskie. Gdy
wino trochę odparuje dodać
bulion i dusić aż
mięso będzie miękkie. Pod koniec zagęścić sos
mąką rozprowadzoną w wodzie.Smacznego:)