Wykonanie
Pyszne roladki ze
schabu robione a'la zrazy zadowolą najbardziej wybrednych.Mięciutkie
mięsko, a w środku
ogórek,
cebulka,
biała kiełbasa, i cieniutkie plasterki
boczku.Wszystko w dość gęstym
śmietanowym sosie.Do tego tylko
kasza lub ziemniaczki i pyszny obiad gotowy!Składniki:
schab bez kości,
cebulacienkie plastry
boczku (kupiłam cieniutki
boczek plasterkowany),
ogórek kiszonybiała kiełbaska,
łyżeczka
musztardysól,
pieprz (ew.
vegeta)
liść laurowyziele angielskieodrobina
mąki do zagęszczenia sosułyżka
śmietany 18%koperekWykonanie:
Schab kroimy na 1cm plastry i rozbijamy dosyć cienko. Każdy plaster smarujemy
musztardą, solimy,
pieprzymy i nakładamy na niego: plasterek
boczku, paseczek
ogórka kiszonego, pasek
białej kiełbaski i trochę pokrojonej w dużą kostkę
cebulki.
Zwijamy ściśle nadając kształt roladki, owiajamy bawełnianą nitką lub spinamy wykałaczką.
Obsmażamy z wszystkich stron na
oleju. Po obsmażeniu podlewamy odrobiną
bulionu, dodajemy
liść laurowy,
ziele angielskie i próżymy ok 45 minut. Powstały sosik zaciągamy łyżeczką
mąki (rozrobionej z
wodą) i dodajemy łyżkę
śmietany. Posypujemy dużą ilością
zieleniny (
koperek lub
natka).