Wykonanie
Sycący domowy obiad na dwa dni. Możemy zjeść je razem z ziemniaczkami lub
pieczywem, wybór należy do Was. Przepis zobaczyłam na blogu " Moje walijskie pichcenie" Helenki i od razu wiedziałam, że to jest TO i wcale się nie pomyliłam :), pyszności. Recepturę podaję z moimi zmianami.
klopsiki:800 - 900 gramów
łopatki wieprzowej lub karczku1 średnia
cebula2 ząbki
czosnku2
jaja2
kajzerki namoczone w
mleku i odciśnięte1/4 łyżeczki
soli1/4 łyżeczki
czarnego pieprzu1/4 łyżeczki
słodkiej paprykimąka pszenna do obtaczania pulpetów, około 1/3 szklankidodatkowo:2 małe główki
młodej kapusty2 średnie
marchewkisólpieprz4 ziarenka
ziela angielskiego1 małe
laurowe liście2 - 3 szczypty
kminku (jeśli ktoś lubi)duży pęczek
koperkuzasmażka:3 kopiaste łyżki
masła1 kopiasta łyżka
mąki pszennejMięso i bułeczki mielimy na średnich oczkach, wbijamy dwa
jaja, dodajemy
czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną
cebulę,
przyprawy, dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę (ostatecznie ma zostać lekko klejąca).
Z masy zwilżonymi dłońmi odrywamy małe kawałki, formujemy pulpeciki wielkości średniej
śliwki, każdy obtaczamy w
mące pszennej.
Marchewki obieramy i kroimy na plasterki.Do dużego garnka wlewamy około 1,5 - 2 litrów
wody (ma lekko przykryć pulpety), wrzucamy
liście laurowe,
ziele angielskie, dodajemy około 1/5 łyżeczki
soli, zagotowujemy, wrzucamy pulpeciki i pokrojoną
marchewkę, zagotowujemy, zbieramy szumy, które utworzyły się na powierzchni. Garnek przykrywamy i na małym ogniu gotujemy przez około 15 minut.
W tym czasie z
kapust wycinamy głąby i kroimy je średnio grubo.
Po około 15 minutach pulpeciki przekładamy do miski (jeśli wyjmie nam się cześć
marchewki, a część zostanie, to nic).
Do pozostałego
wywaru wrzucamy
kapustę (jeśli
wywaru zostało nam sporo możemy go w tym momencie lekko odlać) i ewentualnie
kminek, gotujemy około 10 minut.
Potem do
kapusty dorzucamy klopsiki i często, ale delikatnie mieszając (łatwo może się przypalić) całość gotujemy około 10 - 15 minut.
Masło rozgrzewamy na patelni, kiedy się roztopi wrzucamy
mąkę i energicznie mieszając zasmażamy około 2 minut.
Tłuszcz przelewamy do
kapusty, zagotowujemy, wrzucamy posiekany
koperek, doprawiamy finalnie
solą i
czarnym pieprzem, gotowe !