Wykonanie
Pyszny i niedrogi obiad dla całej rodziny.
źródło tutaj0,5 kg mielonej
łopatki wieprzowej1
jajonamoczona w
mleku i odciśnięta
kajzerka2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę
sól,
pieprz,
słodka papryka +
mąka pszenna do obtaczania pulpetówdodatkowo:1 strąk
czerwonej papryki1 średnia
cebula250 gramów
pieczarek2 łyżki
koncentratu pomidorowego2 kiszone lub
konserwowe ogórki1
liść laurowy3 ziarenka
ziela angielskiegosól,
pieprzsłodka i
ostra papryka1 łyżka
mąki pszennej i 1/3 szklanki zimnej
wodyMięsko połączyć z
jajem,
przyprawami, zmieloną (razem z
mięsem)
kajzerką, wyrobić na jednolitą masę, formować kuleczki nieco większe niż
orzech włoski, obtaczać w
mące, wrzucać na osolony wrzątek (około 1,5 litra), gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ( około 30 minut), następnie pulpeciki wyjmujemy na talerzyk, uzupełniamy
wywar wodą do ilości nam odpowiadającej.
Cebulę kroimy w piórka,
pieczarki w plasterki,
paprykę w paski i
ogórki w słupki.Na rozgrzanym
oleju podsmażamy na złoty kolor
cebulę, następnie dodajemy
paprykę,
pieczarki i
ogórki. Całość chwilkę podsmażamy, po czym przekładamy do sosu. Dorzucamy
liść laurowy,
ziele angielskie,
koncentrat pomidorowy, solimy,
pieprzymy, dodajemy sproszkowane
papryki i gotujemy ok 15 minut.
Mąkę rozrabiamy w wodzie i wlewamy do naszego sosu, zagęszczając go. Pulpety przekładamy do sosu, całość zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy. Podajemy z
pieczywem,
makaronem lub
ziemniakami.