Wykonanie
Pulpeciki w bardzo pysznym towarzystwie :)
0,5 kg mielonej
łopatki wieprzowej1
jajonamoczona w
mleku i odciśnięta
kajzerka2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę
sól,
pieprz,
słodka papryka0,5 szklanki
mąki pszennej do obtaczania pulpetów300 - 350 gramów
pieczarek1 średnia
cebula1 puszka
czerwonej fasoli1 łyżka
koncentratu pomidorowegosól,
pieprzsłodka i
ostra papryka1 płaska łyżka
mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej
wody do zagęszczenia
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na plasterki.
Cebulę siekamy.
Grzybki wraz z
cebulą podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju.
Mięso łączymy z
jajem,
przyprawami, zmieloną (razem z
mięsem)
kajzerką, wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kuleczki nieco większe niż
orzech włoski, obtaczamy w
mące, wrzucamy na osolony wrzątek (około 1,5 litra). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości ( około 30 minut), jeśli zachodzi potrzeba, uzupełniamy
wywar gorącą
wodą, następnie wrzucamy odcedzoną z zalewy
fasolę, podsmażone
pieczarki, dodajemy koncentrat, przyprawiamy i gotujemy jeszcze około 5 minut. Sos można zagęścić
mąką wymieszaną z
wodą.