Wykonanie
Uwielbiana przez nas klasyczna potrawa, kto dawno nie jadł, niech się długo nie namyśla !!! :)Porcja ciasta i gulaszu na 5 placków o średnicy 26 cm.
placki ziemniaczane:80 dag
ziemniaków2
jaja2 kopiaste łyżki
mąki pszennej1 średnia
cebulasólpieprzgulasz:80 dag chudej
łopatki wieprzowej2 małe
cebule1 strąk
czerwonej papryki2 średnie
marchewki1
liść laurowy3 ziarenka
ziela angielskiegosólpieprzsłodka i
ostra papryka wg smaku1 (z górką) łyżka
mąki pszennej + 1/3 szklanki zimnej
wody do zagęszczenia sosu
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w średnią kostkę. Wrzucamy do rondla na rozgrzany
olej, posypujemy lekko
solą i
pieprzem, podsmażamy do ścięcia pierwszej warstwy
mięsa, dodajemy posiekaną
cebulę, pokrojone na plasterki
marchewki, podsmażamy krótko. Następnie zalewamy wrzącą
wodą w takiej ilości by przykryła
mięso, dodajemy liścia i ziele oraz obie
papryki, zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek i gotujemy do miękkości
mięsa (u mnie zwykle trwa to około 45 minut).
Wywar uzupełniamy w miarę jego wyparowywania.
Na około 15 - 20 minut przed końcem gotowania wrzucamy pokrojoną w paseczki
paprykę.
Potem sos zagęszczamy
mąką rozprowadzoną w wodzie, zagotowujemy i doprawiamy finalnie.Kiedy gulasz mamy już gotowy, zabieramy się za placki.Obrane
ziemniaki ścieramy na
pure (użyłam Robota Kuchennego Aura, o którym piszę TUTAJ), jeśli są mocno wodniste lekko odsączamy nadmiar płynu.Do masy wbijamy
jaja, dodajemy posiekaną
cebulę oraz
mąkę pszenną i
przyprawy, mieszamy dokładnie łyżką.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju, nakładamy około 4 łyżek masy plackowej i rozprowadzamy ją równomiernie po całej powierzchni. Smażymy na złoto z obu stron.UWAGA: Będzie nam łatwiej odwracać tak duży placek, jeśli posłużymy się dwoma szerokimi
łopatkami.
Czynność powtarzamy do wykończenia ciasta.Placek wykładamy na talerz, na jego połowę nakładamy podgrzany gulasz, przykrywamy drugą częścią placka tworząc coś na kształt omletu. Podajemy z orzeźwiającymi i pikantnymi dodatkami.Smacznego :)