Wykonanie
Składniki na 7 porcji:Gulasz:600 g
pręgi wołowej1
cebula średniej wielkości1 szklanka
wody½ średniej wielkości
papryki czerwonej2 płaskie łyżki stołowe
mąki pszennej1
liść laurowysól,
pieprzCiasto ziemniaczane:1 kg
ziemniaków1
jajko¾ szklanki
mąki pszennejsólSposób przygotowania:Gulasz:
Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, opłukać pod bieżącą
wodą i pokroić w kostkę o wymiarach około( 0,7 x 0,7 cm).
Cebulę oczyścić i pokroić w półtalarki.
Wołowinę opłukać, oczyścić z włókien i tłuszczu, po czym pokroić w kostkę o wymiarach 1,5 cm x 1,5 cm. Następnie oprószyć dokładnie
solą,
pieprzem oraz
mąką.Na patelni rozgrzać
olej i smażyć
mięso co chwilę mieszając. Pod koniec dodać
cebulę i smażyć dalej do miękkości.Po usmażeniu
mięso i
cebulę przełożyć do rondla. Na patelnię, na której smażyliśmy
mięso wlać szklankę
wody i zagotować, następnie przelać
wywar z patelni do rondla, dodać
liść laurowy oraz nieco
soli i gotować około godziny do miękkości.Na 10 minut przed końcem gotowania gulaszu dodać pokrojoną
paprykę.Ciasto ziemniaczane:
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać a następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej lub przepuścić przez maszynkę.Dodać
jajko,
mąkę oraz
sól cały czas energicznie mieszając.Na patelni rozgrzać
olej i rozprowadzać ciasto na każdy placek równomiernie po całej jej szerokości a następnie smażyć z dwóch stron.Wykończenie:Na połowę placka nakładać za pomocą łyżki
mięso gulaszowe, składać na pół a następnie polać sosem z gulaszu.