ßßß Cookit - przepis na Placki po węgiersku

Placki po węgiersku

nazwa

Wykonanie

Składniki na 7 porcji:
Gulasz:
600 g pręgi wołowej
1 cebula średniej wielkości
1 szklanka wody
½ średniej wielkości papryki czerwonej
2 płaskie łyżki stołowe mąki pszennej
1 liść laurowy
sól, pieprz
Ciasto ziemniaczane:
1 kg ziemniaków
1 jajko
¾ szklanki mąki pszennej
sól
Sposób przygotowania:
Gulasz:
Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę o wymiarach około
( 0,7 x 0,7 cm). Cebulę oczyścić i pokroić w półtalarki.
Wołowinę opłukać, oczyścić z włókien i tłuszczu, po czym pokroić w kostkę o wymiarach 1,5 cm x 1,5 cm. Następnie oprószyć dokładnie solą, pieprzem oraz mąką.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso co chwilę mieszając. Pod koniec dodać cebulę i smażyć dalej do miękkości.
Po usmażeniu mięso i cebulę przełożyć do rondla. Na patelnię, na której smażyliśmy mięso wlać szklankę wody i zagotować, następnie przelać wywar z patelni do rondla, dodać liść laurowy oraz nieco soli i gotować około godziny do miękkości.
Na 10 minut przed końcem gotowania gulaszu dodać pokrojoną paprykę.
Ciasto ziemniaczane:
Ziemniaki obrać ze skórki, opłukać a następnie zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej lub przepuścić przez maszynkę.
Dodać jajko, mąkę oraz sól cały czas energicznie mieszając.
Na patelni rozgrzać olej i rozprowadzać ciasto na każdy placek równomiernie po całej jej szerokości a następnie smażyć z dwóch stron.
Wykończenie:
Na połowę placka nakładać za pomocą łyżki mięso gulaszowe, składać na pół a następnie polać sosem z gulaszu.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_placki-po-wegiersku.html