Wykonanie
Stali czytelnicy wiedzą dlaczego wiosna/początek lata to mój ulubiony okres kulinarnego roku :) Wspominałam już chyba nie raz, że uwielbiam wówczas codzienne lub prawie codzienne wizyty na lokalnych ryneczkach i kupowanie pachnących i świeżych sezonowych
warzyw i owoców. W tym roku wzięło mnie na
młodą kapustę :) Nie wiem
czemu, ale nagle zapragnęłam jeść ją na okrągło! Przy okazji przypomniało mi się, że w podobny sposób przyrządzał ją dla mnie mój dziadek. Nie pamiętam czy dodawał
marchewkę czy nie, ale ja uznałam że to dobry pomysł. Pyszny lekki letni obiad :)
Składniki:4 porcjegłówka
młodej kapusty5
marchewek1 biała
cebulapęczek
koperkułyżka
masła100 ml
mlekasólpieprzWykonanie:
Kapustę myjemy, kroimy na 4 części i szatkujemy.
Cebulę kroimy w kostkę,
marchew (jeśli jest potrzeba) oskrobujemy i kroimy w plasterki.
Koperek drobno siekamy.W dużym garnku rozpuszczamy
masło i podsmażamy na nim
cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy
mleko,
kapustę,
marchew i
koperek. Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez około 10 -15 minut, aż
kapusta będzie miękka. Doprawiamy
solą i
pieprzem.Smacznego!