ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta z koperkiem i marchewką

Młoda kapusta z koperkiem i marchewką

nazwa

Wykonanie

Stali czytelnicy wiedzą dlaczego wiosna/początek lata to mój ulubiony okres kulinarnego roku :) Wspominałam już chyba nie raz, że uwielbiam wówczas codzienne lub prawie codzienne wizyty na lokalnych ryneczkach i kupowanie pachnących i świeżych sezonowych warzyw i owoców. W tym roku wzięło mnie na młodą kapustę :) Nie wiem czemu, ale nagle zapragnęłam jeść ją na okrągło! Przy okazji przypomniało mi się, że w podobny sposób przyrządzał ją dla mnie mój dziadek. Nie pamiętam czy dodawał marchewkę czy nie, ale ja uznałam że to dobry pomysł. Pyszny lekki letni obiad :)
Składniki:
4 porcje
główka młodej kapusty
5 marchewek
1 biała cebula
pęczek koperku
łyżka masła
100 ml mleka
sól
pieprz
Wykonanie:
Kapustę myjemy, kroimy na 4 części i szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę, marchew (jeśli jest potrzeba) oskrobujemy i kroimy w plasterki. Koperek drobno siekamy.
W dużym garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy mleko, kapustę, marchew i koperek. Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez około 10 -15 minut, aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
Źródło:http://panismaczna.com/mloda-kapusta-z-koperkiem-i-marchewka