Wykonanie
Właściwie
kapustę kupiłam z myślą o mojej ulubionej surówce z
białej kapusty ale mąż stwierdził, że ma ochotę na taką zasmażaną.... Nigdy jeszcze zasmażanej nie robiłam, popytałam kilku osób poczytałam i oto co wyszło...potrzebne składniki:1 główka
młodej kapusty,3
marchewki,2
cebule,duuuużo
koperku, niestety, świeży się skończył, a w ty upale nie miałam
serca wysyłać Marcina do sklepu, więc użyłam suszonego),2-4 łyżki
masła,3-4 łyżki
śmietany,2 łyżki
mąki,
sól,
pieprz.
Kapustę szatkujemy, zalewamy
wodą, nie za dużo, tak, żeby płyn przykrył
kapustę, solimy i gotujemy do miękkości (około 10 minut). Odcedzamy ale nie wylewamy płynu.
Marchewkę ścieramy na grubej tarce,
cebulę kroimy w piórka. Dusimy na
maśle, a gdy zmiękną dodajemy
kapustę, doprawiamy
solą pieprzem i
koperkiem. Można dolać kilka łyżek
wody z gotowania
kapusty.2 łyżki
masła rozpuszczamy, dodajemy
mąkę i robimy jasną zasmażkę, wlewamy trochę
wody z
kapusty, rozprowadzamy, żeby zasmażka się rozpuściła a następnie dodajemy do
kapusty, dokładnie mieszamy i chwilę dusimy. Na końcu dodajemy
śmietanę i gotujemy jeszcze chwilę.