Wykonanie
Niedzielny wypad do lasu przyniósł nie tylko efekty zdrowotne, ale również był inspiracja do gotowania. Znalezione
grzyby przyniosły Nam wiele radości w kuchni oraz na talerzach. Powstał z nich znakomity
sos grzybowy.
Składniki:
Grzyby- 0,5 kg- świeże
Cebula-1 szt. średniej wielkości
Masło- 50 g
Mąka- 2 łyżeczki
Śmietana- 1 łyżeczka
Sól,
pieprzPrzygotowanie:Świeże
grzyby, oczyść ściereczką bądź ręcznikiem papierowym ( na mokro). Następnie opłucz je, pokrój w kostkę i przez 10 minut obgotuj w wodzie. W tym czasie
cebulę pokrój w kostkę i usmaż na
maśle tak by się lekko szkliła. Po odcedzeniu
grzybów od
wody dodaj je do
cebuli, podlej delikatnie ciepła
wodą i duś pod przykryciem przez następne 10 minut. Dopraw
solą i
pieprzem.
Mąkę rozrób z niewielką ilością ciepłej
wody, tak aby uzyskać jednolitą masę. Do tego dodaj
śmietanę, a następnie dodaj to do
grzybów. Mieszaj całość przez kilka sekund.