Wykonanie
Uwielbiam tę
porę roku. Jest cudownie, przyjemnie, kolorowo. Na straganach pełno
warzyw i owoców. A to dopiero początek!
Młoda kapusta jest jednym z tych dań, które trzeba zrobić. Ja do jej przygotowania używam jak najmniej składników. Lubię jej świeży smak. Ale oczywiście można do niej dodać podsmażony
boczek lub przyprawić dodatkowo
sokiem z cytryny i
cukrem.Składniki
młoda kapusta, 1 główka
liście laurowe, 2 sztuki
sól,
pieprzmasło, 3-4 łyżki
cebula, 1 średnia
mąka pszenna, 2 łyżki
koperek, 1 pęczekSposób przygotowaniaOderwać wierzchnie liście
kapusty. Przekroić na 4 części. Odciąć biały środek. Resztę poszatkować. Przełożyć do garnka. Zalać
wodą. Dodać liście,
sól i
pieprz. Gotować ok. 15-20 minut do momentu, aż będzie miękka. Odlać większość
wody. Zostawić tylko trochę na dnie.Na
maśle zarumienić pokrojoną w kosteczkę
cebulę. Wsypać
mąkę. Smażyć 2-3 minuty. Trzeba uważać, żeby
mąka się nie przypaliła. Całość dodać do
kapusty. Dosypać posiekany
koperek. Wymieszać. Jeszcze chwilę gotować. W razie potrzeby ponownie przyprawić. Najlepiej smakuje kolejnego dnia.cost of diflucan