Wykonanie
Co roku z wielkim podekscytowaniem czekam na
młodą kapustę . To wszak jedno z najpyszniejszych dań letnich. I choć mam swój sposób na przyrządzenie
młodej kapusty , to z wielką ciekawością przeglądałam przypisy, które ukazywały się na kulinarnych blogach.Tym razem postanowiłam wypróbować sposób, w jaki robi ją Olga ze Smaku Imprezy.
Kapusta jest bardzo delikatna, z dużą ilością
cebuli i
koperku, z zasmażką przyrządzona na
maśle . Robiłam ją już dwukrotnie. Za każdym razem zjadana była z wielkim apetytem. A o niewielką część, która zostawała na później, toczyły się prawie bitwy;) Pycha.
2 główki
młodej kapusty(razem ok 1,5 kg)4 duże
cebulepęczek
koperku100 g
masła2 kopiaste łyżki
mąkisól i
pieprzziele angielskieliść laurowyKapustę szatkujemy dość grubo. Wrzucamy do garnka i ugniatamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę,
ziele angielskie,
liść laurowy. Doprawiamy
pieprzem i
solą. Zalewamy
wodą(ok.1,5 litra). Gotujemy do miękkości
kapusty, ok 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę.
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy
mąkę i zasmażamy. Zrumienioną zasmażkę dodajemy do
kapusty i chwilkę gotujemy. Do gotowej
kapusty dodajemy posiekany
koperek i mieszamy. Podajemy z
chlebem lub
ziemniakami.