ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta z zasmażką na maśle

Młoda kapusta z zasmażką na maśle

nazwa

Wykonanie

Co roku z wielkim podekscytowaniem czekam na młodą kapustę . To wszak jedno z najpyszniejszych dań letnich. I choć mam swój sposób na przyrządzenie młodej kapusty , to z wielką ciekawością przeglądałam przypisy, które ukazywały się na kulinarnych blogach.
Tym razem postanowiłam wypróbować sposób, w jaki robi ją Olga ze Smaku Imprezy. Kapusta jest bardzo delikatna, z dużą ilością cebuli i koperku, z zasmażką przyrządzona na maśle . Robiłam ją już dwukrotnie. Za każdym razem zjadana była z wielkim apetytem. A o niewielką część, która zostawała na później, toczyły się prawie bitwy;) Pycha.
2 główki młodej kapusty(razem ok 1,5 kg)
4 duże cebule
pęczek koperku
100 g masła
2 kopiaste łyżki mąki
sól i pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Kapustę szatkujemy dość grubo. Wrzucamy do garnka i ugniatamy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, ziele angielskie, liść laurowy. Doprawiamy pieprzem i solą. Zalewamy wodą(ok.1,5 litra). Gotujemy do miękkości kapusty, ok 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i zasmażamy. Zrumienioną zasmażkę dodajemy do kapusty i chwilkę gotujemy. Do gotowej kapusty dodajemy posiekany koperek i mieszamy. Podajemy z chlebem lub ziemniakami.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/07/moda-kapusta-z-zasmazka-na-masle.html