Wykonanie
Przyszedł też czas na zakupioną w sobotę
młodą kapustkę z mnóstwem
koperku i młodymi ziemniaczkami. Poszatkowałam i upichciłam już w niedzielę, bo od poniedziałku trwa przebudowa mojej kuchni i mam dosyć ograniczone
pole manewru kulinarnego. Efekty już widać, nowy blat, inne ustawienie, jeszcze trochę pracy nad półkami i innymi "drobnostkami" jak relingi itp i powoli widać koniec i upragniony efekt - kuchnia bardziej funkcjonalna, na tyle na ile da się to zrobić na ograniczonej powierzchni ok 8m2.
Młoda kapusta2 dorodne główki
kapusty1
cebulapęczek świeżego
koperkulistek laurowyziele angielskiepieprz w całości
sól2 łyżki
masła2 łyżki
mąkiKapustę poszatkować niezbyt drobno, wrzucić do garnka ugniatając.
Cebulę pokroić w kostkę i dorzucić razem z
przyprawami - listkiem, zielem i
pieprzem. Zalać
wodą tak żeby przykryła
kapustę i gotować aż będzie mięciutka, dosolić w trakcie do smaku. Na patelni rozpuścić
masło i dorzucić
mąkę energicznie mieszając aby utworzyła się zasmażka. Lekko zrumienioną dodajemy do ugotowanej
kapustki. Chwilę razem gotujemy aby zgęstniała. Na koniec dodajemy posiekany
koperek i zjadamy. Pycha.