Młoda kapusta zasmażana to idealny dodatek do młodychziemniakówschabowego lub sznycli. Jest pyszna, delikatna, prosta i szybka w przygotowaniu. Więc nie marnujcie czasu tylko zakasać rękawy i do roboty, bo sezon na młodą kapustę trwa .składniki na 4 porcjeśrednia główka młodej kapusty20 dag boczku2 małe cebule2 łyżki mąkisól i pieprzkilka ziaren ziela angielskiegoprzepisKapustę siekamy na niezbyt cienkie paski .Boczek i cebulę kroimy w kostkę.Do garnka wlewamy 1i 1/2 szklanki gorącej wody wrzucamy kapustę i gotujemy około 10 minut.W czasie kiedy kapusta się gotuje , na gorącej patelni topimy boczek.Gdy boczek się usmaży dodajemy pokrojoną cebulę , chwilę smażymy po czym robimy zasmażkę .Do usmażonego boczku i cebuli dodajemy mąkę , dokładnie mieszamy chwilkę podsmażamy i całość wrzucamy do gotującej się kapusty.Do kapusty wrzucamy ziele angielskie, dodajemy sól i pieprz i jeszcze chwilę gotujemy.