Wykonanie
Witam Was!Uwielbiam
kapustę! A Wy?
Mogłabym ją jeść w każdej formie, na surowo, kiszoną, duszoną, gotowaną, w zupie.Z racji tego, iż mamy okres wiosenny, w warzywniakach pojawiły się zielone główki
młodej kapusty. Jak tu z tego nie skorzystać? ;-)Postanowiłam przygotować
kapustę zasmażaną z
boczkiem, która jest idealnym dodatkiem do obiadu, chociaż można ją też spałaszować samą lub z kromką
chleba.Zapraszam!Składniki:1 niewielka główka
młodej kapusty200 g
boczku wędzonegowodasól,
pieprz2 łyżki
mąkitłuszcz wytopiony z
boczku (jeśli jest go mało, dodaj 2 łyżki
masła)Wykonanie :
Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, jeśli są brzydkie. Główkę kroimy na ćwiartki, usuwamy głąb, dokładnie myjemy.
Kapustę szatkujemy na cienkie paski, wrzucamy do garnka, zalewamy
woda, tak aby przykryła prawie całą
kapustę. Lekko solimy, gotujemy do miękkości, uważając aby jej nie rozgotować. Odcedzamy, niewielką ilość
wody odlewamy do szklanki.
Boczek kroimy w słupki lub w kostkę, mocno podsmażamy na patelni. Na tłuszczu wytopionym z
boczku (ok. 2 łyżki, jeśli go brak dodaj 2 łyżki
masła) robimy zasmażkę.
Do roztopionego tłuszczu dodajemy
mąkę, dokładnie mieszamy, dodajemy
wodę z
kapusty, mieszamy aby nie było grudek. Zasmażka powinna być jasna, czyli nie rumienimy jej długo.Do
kapusty dodajemy
boczek, zasmażkę, dokładnie mieszamy, doprawiamy i podgrzewamy jeszcze kilka minut.Smacznego!