Wykonanie
Sezon na
młodą kapustę powoli się kończy,jej przygotowanie wymaga już nieco dłuższej obróbki,ale mimo to wciąż można cieszyć się jej smakiem.W tym roku nadrabiam zaległości "kapuściane" z ubiegłego roku i po
kapuście z
pomidorami (klik) przygotowałam kolejną,tym razem z dodatkiem
boczku.Zapraszam:)
1 średnia
kapusta - usuwam duże,zewnętrzne liście,a resztę drobno siekam1 - 2
cebule - kroję w kostkę1 - 2 łyżki
mąki do zasmażki - użyłam jasnej orkiszowejświeży
koperek - ilość wg.uznania
masło do smażenia
cebulisól i
pieprz do smakukilka cienkich plasterków
boczku - grilluję,kroję w kostkę
Pokrojoną
kapustę wrzucam do garnka,zalewam szklanką
wody(w razie potrzeby można dolać więcej) i gotuję do miękkości.Na patelni rozgrzewam
masło i smażę
cebule do zezłocenia,posypuję
mąką i krótko razem przesmażam,aż
mąka leciutko się przysmaży,dodaję do
kapusty.Dorzucam
boczek,doprawiam
pieprzem i
solą oraz świeżym posiekanym
koperkiem.Podaję jako osobne lekkie danie lub jako dodatke do
mięsa i
młodych ziemniaków.Smacznego!!!