Wykonanie
Młoda kapusta zasmażana z
cebulą i
pietruszką... na samą myśl o takim daniu burczy mi już w brzuchu :-) Ten kto jadł ją choć raz, wie, że ciężko jest jej się oprzeć. Taką
kapustę podałam z
kurczakiem zapiekanym w cieście francuskim, ale według mnie idealnie nadaje się do prostego
schabowego z
ziemniakami. Polskie, bardzo smaczne danie :-)Składniki:1 główka
młodej kapusty1
cebula1 pęczek
natki pietruszki2 łyżki
octu2 łyżki
masłasól,
pieprzcukierliść laurowykilka ziaren
ziela angielskiego1.
Kapustę dokładnie myjemy i kroimy na drobne kawałki, zalewamy
wodą, dodajemy
liść laurowy z
zielem angielskim i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 20 minut, cedzimy. W dużym rondlu rozgrzewamy
masło i wrzucamy na nie podgotowaną
kapustę oraz posiekaną
pietruszkę. Całość podsmażamy ok 15 minut.2.
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na
maśle. Gorącą
cebulkę dodajemy do
kapusty.3.
Kapustę doprawiamy do smaku
octem,
solą,
pieprzem i
cukrem.SMACZNEGO :-)