Wykonanie
Bardzo lubię warzywne sałatki do słoików. Przygotowuję je z sezonowych, świeżych warzyw. Zimą kiedy wybór warzyw jest ograniczony wyciągam
sałatkę ze spiżarki i serwuję jako jarzynkę do obiadu.
SKŁADNIKI:(na 9 słoików 1l)2kg
młodej kapusty1kg
czerwonej papryki500g
żółtej papryki750g
marchwi5 średnich
cebulpęczek
natki pietruszkizalewa: 4 szklanki
octu4 szklanki
oleju8 szklanek
wody5 łyżek
soli24 płaskie łyżki
cukruoraz
liść laurowyziele angielskiepieprz ziarnistyWYKONANIE:Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nagranym do 100 stopni C przez 20 minut.Warzywa myjemy.
Kapustę drobno szatkujemy a
papryki kroimy w małą kostkę. Jeśli dysponujemy robotem kuchennym
kapustę i
papryki możemy zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Marchew kroimy w cieniutkie plasterki a
cebule w piórka.
Natkę drobno siekamy.Wszystkie warzywa umieszczamy w dużej misce i dokładnie mieszamy.Do wysterylizowanych słoików nakładamy na dno po
listku laurowym, 3 ziarna
ziela angielskiego oraz kilka ziaren
pieprzu. Słoiki napełniamy warzywami lekko dociskając.Przygotowujemy zalewę: Do dużego garnka wlewamy
wodę,
olej i
ocet oraz dosypujemy
cukier i
sól. Doprowadzamy do wrzenia.Gorąca zalewą wypełniamy słoiki. Od razu zakręcamy i pozostawiamy wo wystudzenia do góry dnem.