Wykonanie
Kilka dni temu byłam u Babci i rozmawiałam z nią o
koperku. Dokładniej rozmowa dotyczyła tego, że dzisiejszy
koperek nie pachnie już tak jak kiedyś...i
powiem Wam, że tak strasznie "chodził" za mną
koperek, że w końcu zrobiłam pyszne
polędwiczki w sosie
koperkowym. Rewelacja!U mnie podane z
fasolką szparagową i
kaszą jęczmienną - wszystko idealnie do siebie podane. Polecam Wam jeśli nie macie pomysłu na polędwiczkę, jestem pewna, że w tym wydaniu zasmakuje każdemu:)Przy okazji przypominam o mojej sukni ślubnej..dzisiaj ostatni dzień licytacji...a jak zapewne pamiętacie, zbieram na nową kuchnię :) Tutaj jest aukcja.
Potrzebujemy:0,5 kg
polędwiczki wieprzowej3 łyżki
koperkusól,
pieprzśmietana kremówka 30%1 łyżkę
mąki2
liście laurowe2
ziela angielskiemasło lub inny tłuszcz do smażeniaPolędwiczkę myjemy, odkrawamy żylaste części i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Każdy plaster rozbijamy dłonią (niezbyt mocno), solimy i
pieprzymy z dwóch stron i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy 1,5 szklanki
wody, dodajemy
liście laurowe,
ziela angielskie i pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez 30-40 minut.Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, wlewamy
śmietanę kremówkę, dodajemy dwie łyżki posiekanego
koperku i ponownie wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na 30 minut.Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, w 1/2 szklanki
wody mieszamy 1 łyżkę
mąki pszennej, powoli wlewamy do naszego sosu, szybko mieszamy żeby nie powstały grudki.Dodajemy resztę
koperku, mieszamy aż lekko zgęstnieje. Gotowe:) Smacznego!