ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Kilka dni temu byłam u Babci i rozmawiałam z nią o koperku. Dokładniej rozmowa dotyczyła tego, że dzisiejszy koperek nie pachnie już tak jak kiedyś...i powiem Wam, że tak strasznie "chodził" za mną koperek, że w końcu zrobiłam pyszne polędwiczki w sosie koperkowym. Rewelacja!
U mnie podane z fasolką szparagową i kaszą jęczmienną - wszystko idealnie do siebie podane. Polecam Wam jeśli nie macie pomysłu na polędwiczkę, jestem pewna, że w tym wydaniu zasmakuje każdemu:)
Przy okazji przypominam o mojej sukni ślubnej..dzisiaj ostatni dzień licytacji...a jak zapewne pamiętacie, zbieram na nową kuchnię :) Tutaj jest aukcja.
Potrzebujemy:
0,5 kg polędwiczki wieprzowej
3 łyżki koperku
sól, pieprz
śmietana kremówka 30%
1 łyżkę mąki
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
masło lub inny tłuszcz do smażenia
Polędwiczkę myjemy, odkrawamy żylaste części i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Każdy plaster rozbijamy dłonią (niezbyt mocno), solimy i pieprzymy z dwóch stron i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy 1,5 szklanki wody, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie i pieczemy pod przykryciem w 200 stopniach przez 30-40 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, wlewamy śmietanę kremówkę, dodajemy dwie łyżki posiekanego koperku i ponownie wstawiamy do piekarnika na 200 stopni na 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, w 1/2 szklanki wody mieszamy 1 łyżkę mąki pszennej, powoli wlewamy do naszego sosu, szybko mieszamy żeby nie powstały grudki.
Dodajemy resztę koperku, mieszamy aż lekko zgęstnieje. Gotowe:) Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/01/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-koperkowym.html