ßßß Cookit - przepis na Jakie przyprawy dodajemy do jakich potraw ?

Jakie przyprawy dodajemy do jakich potraw ?

nazwa

Wykonanie

Często zastanawiam się, jakie zioła dodać jeszcze do danej potrawy, aby otrzymać idealny smak... Często myślę stereotypowo, mało zmieniam, mam nadzięję, że jak dodam jakąś mniej oczywistą przyprawę, to diametralnie i pozytywne zmienię smak potrawy na pożądany... Zrobiłam więc swoją "ściagę", aby wiedzieć, które z poniższej palety przypraw wybrać do danego rodzaju potraw. Wydrukuję kartkę z poniższą treścią i przykleję ją na wewnętrznej stronie szafki w kuchni. Zrobiłam ją w oparciu o własne doświadczenie, ale i podpowiedzi producentów mieszanek ziołowych i przepisy potraw. Jeśli masz własne spostrzeżenia, napisz je w komentarzu, listę będziemy wspólnie zmieniać.
Zestwienie ziół i przypraw:
do curry: kurkuma, imbir, kardamon, korzeń lubczyku, kolendra, pieprz czarny, papryka słodka, chili,cynamon.
do pizzy: bazylia, oregano, cebula, czosnek, natka pietruszki, rozmaryn, pieprz czarny, tymianek.
do wołowiny: koper, czosnek, kminek, lubczyk, liść laurowy, majeranek, oregano, papryka czerwona, pieprz czarny, natka pietruszki, rozmaryn, jałowiec, cebula, chili i curry
do żurku: s ól, czosnek, cebula, majeranek, pieprz czarny, liście laurowe, ziele angielskie, koperek
do ziemiaków: s ól, czosnek, cząber, kolendra, cebula, papryka słodka, majeranek, koperek, chili, pieprz czarny, natka pietruszki, estragon
do bigosu: czosnek, papryka słodka, kminek, cebula, kolendra, ziele angielskie, chili, pieprz czarny, liść laurowy, majeranek
do mięsa grillowego: majeranek, rozmaryn, tymianek, oregano, gałka muszkatołowa, biały i czarny pieprz, czosnek, cebula, papryka, pieprz kajeński, curry, chili
do baraniny: estragon, majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, ziele angielskie, koper, cząber, czosnek, kminek, szałwia, cebula, natka pietruszki,chili i curry
do żeberek: s ól, papryka słodka i ostra, imbir, czosnek, gorczyca, cukier, pieprz czarny, ziele angielskie, liście laurowe, cynamon, majeranek
do dziczyzny: estragon, liść laurowy, kapary, pieprz czarny, goździki, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek, jałowiec
do dań z fasoli: s ól, majeranek, papryka słodka, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, chili. liść laurowy, cząber, cebula,papryka czerwona, estragon, koper, bazylia
do drobiu: cząber, estragon, bylica pospolita, nasiona kminku, majeranek, papryka, pieprz czarny, seler, rozmaryn, tymianek, cebula, curry.
do cielęciny: s ól, czosnek, cebula, gorczyca, papryka słodka, pieprz czarny, bazylia, koperek, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, gałka muszkatołowa, papryka czerwona, natka pietruszki, rozmaryn, szałwia, seler, cebula, kapary, curry
do gulaszu: sól, czosnek, papryka słodka, gorczyca, chili, cząber, tymianek, cebula, kolendra, majeranek, kminek, szałwia
do ryb: sól, czosnek, bazylia, gorczyca, imbir, cukier, natka pietruszki, kwas cytrynowy, rozmaryn, cebula, bazylia, cząber, koper, trybula ogrodowa, lubczyk, liść laurowy, papryka, pieprz, tymianek, cebula
do wieprzowiny: sól, czosnek, gorczyca, kminek, kolendra, papryka słodka, cząber, chili, czosnek, liść laurowy, majeranek, papryka czerwona, pieprz czarny, rozmaryn, szałwia, tymianek, cebula, lubczyk, curry.
do mięsa duszonego: sól, czosnek, papryka słodka, gorczyca, cukier, kolendra, chili, imbir, tymianek, majeranek, rozmaryn, kurkuma, bazylia, szałwia, cząber, ziele angielskie, oregano, owoc jałowca, natka pietruszki, pieprz czarny, goździki,liście laurowe
do mięsa mielonego: s ól, czosnek, pieprz czarny, gorczyca, papryka słodka, majeranek, chili, kolendra, szałwia, cebula, ziele angielskie, tymianek, rozmaryn, natka pietruszki, goździki
do indyka: s ól, papryka słodka, czosnek, cebula, pomidor suszony, cukier, bazylia, chili, pieprz czarny, gałka muszkatołowa, kurkuma.
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/11/jakie-przyprawy-dodajemy-do-jakich.html