Wykonanie
Wszyscy wiemy, że podstawą smacznej potrawy, oprócz dobrej jakości produktu, są
przyprawy. Zdarza się, że z braku czasu idziemy na łatwiznę i zamiast kombinować z różnymi mieszankami, kupujemy po prostu sklepowe. Do pizzy,
mięsa,
kurczaka, ryb czy nawet
ziemniaków - wybór jest naprawdę duży. Niestety czasem nie zdajemy sobie sprawy, że nawet takie pozornie nieszkodliwe mieszanki kryją w sobie mnóstwo niechcianych dodatków. Okazuje się, że nie tylko możemy znaleźć nadmiar
soli i glutaminianu, ale też
mąkę,
cukier, karmel czy
olej.Spójrzcie na skład jednej z dostępnych na rynku przypraw do
mięs:wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy,
mąka pszenna,
sól,
papryka (7,9%),
cukier,
cebula (2,5%),
koncentrat pomidorowy (2%),
olej palmowy,
czosnek,
natka pietruszki,
rozmaryn,
pieprz czarny, ekstrakty warzywne (
cebula,
papryka),
oregano,
tymianek,barwnik: karmel amoniakalny,
majeranek,
papryka ostra,substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemuChyba mało komu przyszłoby do głowy, że producenci są w stanie dodawać
olej i karmel nawet do przypraw. Oczywiście to tylko przykład, nie wszystkie mieszanki są złe. Jak się dobrze postaramy, to znajdziemy całkiem przyzwoite. Pytanie tylko po co, skoro można zrobić samemu? Przygotowałam dla Was 8 przepisów, które pozwolą Wam zdrowo przyprawić swoje ulubione potrawy. W podanych składnikach celowo nie uwzględniłam
soli. Myślę, że najlepiej dodawać ją w trakcie robienie potraw, w ilościach jakie preferujemy. Oczywiście im mniej tym lepiej :)1. Czerwona
przyprawa do mięs2 łyżki
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej papryki2 łyżki cząbru1 łyżeczka
pieprzu2.
Przyprawa do marynowania mięs1 łyżeczka suszonej
cebuli1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka mielonej
gorczycy1 łyżeczka
lubczyku3.
Przyprawa do ryb1 łyżeczka
szałwii1 łyżeczka
tymianku2 łyżeczki suszonej
natki pietruszki2 łyżeczki
bazylii2 łyżeczki
pieprzu cytrynowego4.
Przyprawa do kurczaka2 łyżki
papryki słodkiej1 łyżeczka
papryki ostrej1 łyżeczka
czosnku granulowanego1 łyżeczka
imbiru w proszku1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka zmielonej
kolendry0,5 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego
5.
Przyprawa do zup1 łyżka suszonego
lubczyku3 łyżki suszonej
włoszczyzny1 łyżeczka suszonej
cebuli1 łyżeczka suszonej
natki pietruszki½ łyżeczki
tymianku1 łyżeczka
kurkumy6.
Przyprawa do pizzy2 łyżeczki
oregano1 łyżka
bazylii2 łyżki suszonej
cebuliszczypta
tymianku½ łyżeczki granulowanego
czosnku7.
Przyprawa do ziemniaków4 łyżeczki
tymianku2 łyżeczki mielonej
kolendry2 łyżeczki
majeranku1 łyżeczka
rozmarynu2 łyżeczki
słodkiej papryki2 łyżeczki granulowanego
czosnku1 łyżeczka
koperku1/2 łyżeczki zmielonego
kminku1/4 łyżeczki
ostrej papryki1 łyżeczka
pieprzu8.
Przyprawa do spaghetti bolognese1,5 łyżeczki suszonej
cebuli1 czubata łyżeczka
oregano1 łyżeczka ostrej
czerwonej papryki1 łyżeczka granulowanego
czosnku1 łyżeczka
natki pietruszki1 łyżeczka
bazylii1/4 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki1/4 łyżeczki
rozmarynu1/4 łyżeczki
tymianku1/4 łyżeczki
szałwii1/4 łyżeczki
majeranku1/2 łyżeczki mielonego
pieprzu