ßßß Cookit - przepis na Sos z sera pleśniowego i szpinaku:

Sos z sera pleśniowego i szpinaku:

nazwa

Wykonanie

Kolejne danie z warsztatów, tym razem marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem z sera pleśniowego z dodatkiem szpinaku, moje sprawdzone składniki: ser pleśniowy, szpinak, suszone pomidory... Z takich składników zawsze potrawa będzie udana. Rewelacyjną polędwicę wieprzową jadłam w restauracji Roberta Sowy w pierwszy dzień warsztatów, to danie najbardziej mnie zaskoczyło podczas degustacji- nie spodziewałam sie tak delikatnego smaku mięsa, które w zestawieniu ze smakiem sera, dało niesamowite połączenie - polędwica wołowa grillowana i polędwica wieprzowa to dania, które bardzo polecam w tej restauracji.
Przepis otrzymałam na warsztatach, tam też zostały przygotowane steki.
Składniki:
4 x 80 g steków z polędwicy wieprzowej
mix sałat
Marynata:
4 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżki musztardy rosyjskiej
sól morska
grubo mielony pieprz
1 łyżka miodu
1 łyżeczka tymianku
2 ząbki czosnku
masło - 1 łyżka
szpinak, liście - 400 gram
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 posiekana w kostkę cebula
2 posiekane ząbki czosnku
4 łyżki posiekanego sera pleśniowego
100 ml wina białego wytrawnego
300 ml śmietany kremówki
1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów
1 łyżka posiekanych kaparów
sól, pieprz cayenne do smaku, gałka muszkatołowa, tymianek
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć, natrzeć steki i odstawić na jedną godzinę, aby smaki połączyły się
W rondelku rozgrzać masło i olej, dodać cebulę i czosnek, po 5 minutach dodać szpinak, ser pleśniowy i białe wino, zagotować, a następnie dodać śmietanę, dodać pomidory, kapary, wymieszać, zagotować i doprawić do smaku.
Steki smażyć z obu stron na grillu lub patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony
Tak przygotowane steki ułożyć na aromatycznym sosie i podawać z ulubionymi warzywami lub sałatami.
Smacznego:)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/01/marynowane-steki-z-poledwicy-wieprzowej.html