Wykonanie
Kolejne danie z warsztatów, tym razem marynowane
steki z
polędwicy wieprzowej z sosem z
sera pleśniowego z dodatkiem
szpinaku, moje sprawdzone składniki:
ser pleśniowy,
szpinak,
suszone pomidory... Z takich składników zawsze potrawa będzie udana. Rewelacyjną
polędwicę wieprzową
jadłam w restauracji Roberta Sowy w pierwszy dzień warsztatów, to danie najbardziej mnie zaskoczyło podczas degustacji- nie spodziewałam sie tak delikatnego smaku
mięsa, które w zestawieniu ze smakiem
sera, dało niesamowite połączenie -
polędwica wołowa grillowana i
polędwica wieprzowa to dania, które bardzo polecam w tej restauracji.Przepis otrzymałam na warsztatach, tam też zostały przygotowane
steki.Składniki:4 x 80 g
steków z
polędwicy wieprzowejmix
sałatMarynata:4 łyżki
oliwy lub
oleju2 łyżki
musztardy rosyjskiej
sól morskagrubo mielony
pieprz1 łyżka
miodu1 łyżeczka
tymianku2 ząbki
czosnkumasło - 1 łyżka
szpinak, liście - 400 gram2 łyżki
oleju1 łyżka
masła1 posiekana w kostkę
cebula2 posiekane ząbki
czosnku4 łyżki posiekanego
sera pleśniowego100 ml
wina białego wytrawnego300 ml
śmietany kremówki1 łyżka posiekanych
suszonych pomidorów1 łyżka posiekanych
kaparówsól,
pieprz cayenne do smaku,
gałka muszkatołowa,
tymianekSposób przygotowania:Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć, natrzeć
steki i odstawić na jedną godzinę, aby smaki połączyły sięW rondelku rozgrzać
masło i
olej, dodać
cebulę i
czosnek, po 5 minutach dodać
szpinak,
ser pleśniowy i
białe wino, zagotować, a następnie dodać
śmietanę, dodać
pomidory,
kapary, wymieszać, zagotować i doprawić do smaku.
Steki smażyć z obu stron na grillu lub patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej stronyTak przygotowane
steki ułożyć na aromatycznym sosie i podawać z ulubionymi warzywami lub
sałatami.Smacznego:)