Wykonanie
Ryby stanowczo nie są moją mocną stroną, nigdy nie łowiłam, nie filetowałam, nawet nie próbuję, odstrasza mnie zapach surowej
ryby, ale pamiętam z dzieciństwa, że uwielbiałam zapach sklepu
rybnego, gdzie chodziłam po
ryby z Mamą. Sporadycznie jemy
ryby, gdyż nie umiem ich przyrządzać. P. kiedyś przygotował pyszną świeżą
rybę, ale ja to przygotowuję tylko na Święta Bożego Narodzenia
ryby. Jedną z przyczyn mojej niechęci do ryb chyba jest to, że za każdym razem, gdy próbowałam w ciąży jeść
ryby, bo miałam ochotę, lub dla zdrowia dziecka, kończyło się to 3 dniową katastrofą i zatruciem, mimo, że
ryba była świeża, nikomu nie szkodziła, mój organizm po prostu nie tolerował ryb.
Polędwica z
dorsza na
szpinaku w sosie z
sera pleśniowego jest przepisem podpatrzonym na stronie Akademii smaku, uwielbiam
szpinak, uwielbiam
sery pleśniowe, więc postanowiłam wypróbować przepis. Leciutko go zmodyfikowałam dodając pod koniec pieczenia do
ryby posiekane
solone orzeszki. Wyszło pysznie i nawet
ryba podana z moich rąk smakowała wszystkim
Składniki:– 5 kawałków po 120 gram
polędwicy z
dorsza atlantyckiegoMarynata:– 100 ml
oleju;– 1 łyżka
pieprzu cytrynowego;– 2 ząbki
czosnku;– łyżeczka
tymianku;Sos:– 400 g rozmrożonych liści
szpinaku;– 4 łyżki
oleju;– 1
cebula posiekana w kostkę;– 2 drobno posiekane ząbki
czosnku;– 100 gram
sera pleśniowego;– 100 ml
białego wina;– 100 ml
śmietany 30%– 100 ml
mleka;– 1 łyżka posiekanych
suszonych pomidorów;– 1 mała garść
orzechów ziemnych solonych;–
gałka muszkatołowa,
czarny pieprz,
sólWykonanie:
pieprz cytrynowy,
tymianek i
czosnek rozetrzeć dokładnie w moździerzu, dodać
olej i dokładnie wymieszać.Umyte i osuszone
polędwice z
dorsza natrzeć marynatą i włożyć na godzinę do lodówki. Tak przygotowaną
rybę włożyć na 20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, 7 minut przed końcem posypać posiekanymi
orzechami.Sos:W rondelku lub na głębokiej patelni zeszklić
cebulę i
czosnek, dodać
ser,
wino,
mleko i
śmietanę. Gotować, aż
ser się rozpuści, dodać
pomidory,
szpinak i doprawić do smaku. Pieczone
polędwice podawać na
szpinaku.Polecam[cookd]