ßßß Cookit - przepis na Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem z sera pleśniowego z dodatkiem szpinaku

Marynowane steki z polędwicy wieprzowej z sosem z sera pleśniowego z dodatkiem szpinaku

nazwa

Wykonanie

Po wczorajszym poście może jakieś pyszne mięsko? Jeśli do tego będzie szpinak w takim sosie...To ja wymiękam.
Kolejne danie z warsztatów kulinarnych Polska-Gotuje, przy udziale Roberta Sowy i Marcina Budynka.
Zdjęcia wyżej zrobione już w domu, a te poniżej na warsztatach.
Składniki:
4 x 80 g steków z polędwicy wieprzowej,
mix sałat,
marynata :
4 łyżki oliwy lub oleju,
2 łyżki musztardy rosyjskiej,
sól morska,
grubo mielony pieprz,
1 łyżka miodu,
1 łyżeczka tymianku,
2 ząbki czosnku,
masło - 1 łyżka,
sos z sera pleśniowego i szpinaku :
2 łyżki oleju rzepakowego,
szpinak, liście - 400 gram,
1 łyżka masła,
1 posiekana w kostkę cebula,
2 posiekane ząbki czosnku,
4 łyżki posiekanego sera pleśniowego gorgonzolla,
100 ml wina białego wytrawnego (dałam 50 ml),
300 ml śmietany kremówki (dałam 1-2 łyżki śmietany 18% tł.),
1 łyżka posiekanych suszonych pomidorów,
1 łyżka kaparów,
sól, pieprz cayenne do smaku, gałka muszkatołowa, tymianek ( nie dodałam gałki).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć, natrzeć steki i odstawić na godzinę do lodówki.
W rondelku rozgrzać masło i olej, dodać cebulę i czosnek, po 5 minutach dodać szpinak, ser pleśniowy i białe wino, zagotować, a następnie dodać śmietanę, dodać pomidory, kapary, wymieszać, zagotować i doprawić do smaku.
Steki smażyć z obu stron na grillu lub patelni grillowej po 2-3 minuty z każdej strony. Tak przygotowane steki ułożyć na aromatycznym sosie i podawać z ulubionymi warzywami.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/02/marynowane-steki-z-poledwicy-wieprzowej.html