Wykonanie

Papiloty układamy na dużym talerzu, rozchylamy górę, zanurzamy w sosie świeżą
bagietkę i już. Kacprowi najbardziej smakowało "mokre"
pieczywo, Wiktor narzekał, że mała porcja, a tatuś, pokornie, zjadł swoją w ciszy ;) A ja... Patrzyłam z miłością, na wszystkich i każdego z osobna. Kocham ich karmić.Składniki na 4 porcje:4
filety z dorsza, bez skóry, dokładnie obrane z ości8 plastrów
cytryny, bardzo cienko pokrojonych, niewoskowanych, ekologicznych, wyszorowanych i sparzonych4
suszone pomidory, posiekane2 łyżeczki
kaparów, posiekanych4 gałązki
natki pietruszki4 gałązki
mięty ogrodowej1
cebula, w kostkę2 ząbki
czosnku, w plasterkisporo świeżo mielonego
pieprzu4 łyżki
śmietany 18%4 plastry zimnego
masłakilka kropel
oliwy
Potrzebujemy cztery arkusze folii aluminiowej. Na środku każdego układamy dwa plastry
cytryny, na nich
dorsza.
Rybę przyprawiamy
pieprzem, posypujemy
kaparami,
pomidorami,
natką. Kładziemy łyżkę
śmietany, przykrywamy dwoma plastrami
cytryny i posypujemy
miętą. Zbieramy boki folii i skręcamy, zostawiając lekko uchylony otwór. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. W tym czasie przygotowujemy sos do
sałaty.Składniki na sos (od roku):1 ząbek
czosnku1 łyżka
miodu lipowego1 łyżeczka
musztardy miodowej1 łyżka
soku z cytrynyolej lniany (około 70 ml)łyżeczka posiekanych
kaparówopcjonalnie 2 filety
anchoisCzosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z
musztardą,
miodem,
kaparami (
anchois) i
sokiem z cytryny. Stopniowo dolewamy
olej.
Sałatę myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Mieszamy z sosem w dużej misce lub polewamy liście
sałaty na talerzu.Inspiracja z ostatniego Kukbuka.