ßßß Cookit - przepis na Tapenade Crostini

Tapenade Crostini

nazwa

Wykonanie

Bardzo szybki przepis na lunch, pod warunkiem, że wcześniej upiekło się panini. Można oczywiście zastąpić kupioną ciabattą, ale ja jestem zdecydowaną fanką slow food.
Wyraziste, ostre i dość pikantne tapenade fantastycznie komponuje się z pszennym pieczywem a krem balsamiczny świetnie łagodzi smak całości.
Lunch zwłaszcza dla fanów niebanalnych smaków.
Dla 2 osób:
1 szklanka zielonych oliwek, bez pestek (mągą być też czarne, złagodzą smak całości)
50 g filetów anchois
1 łyżka kaparów
1 duży ząbek czosnku
suszona natka pietruszki (ilość według uznania)
1 łyżka soku z cytryny
+
crostini z tego przepisu
oliwa z oliwek extra vergine
krem balsamiczny do podania
Panini kroję, spryskuję odrobiną oliwy i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Lekko podpiekam, aż crostini stanie się chrupkie.
Oliwki, anchois i kapary drobno kroję. Czosnek rozgniatam. Składniki łączę, dodaję pietruszkę i sok z cytryny. Tapenade nakładam na ostygniętę crostini, całość skraplam kremem balsamicznym.
Tapenade można zalać oliwą i przechowywać w słoiku, w lodówce nawet do miesiąca.
Po całkowitym ostygnięciu, crostini można włożyć do szczelnego pojemnika, powinno zachować świeżość przez kilka dni.
Źródło:http://goodmoodfood-goodmoodfood.blogspot.com/2011/12/tapenade-crostini.html