Wykonanie
Witam cieplutko w pochmurny dzień. Na poprawę humoru polecam przygotować kolorowe lekkie danie idealne do głównego menu lub po prostu ot tak dla podjadania. Z kilku składników - główka
sałaty, pęczek
rzodkiewki...
Składniki do sałatki
główka
sałatypęczek
rzodkiewkiczerwona cebulkagarść
nasion słonecznika bez łusek4-5 łyżek
oleju tłoczonego na zimno (rzepakowy ,
oliwa z oliwek)1-2 łyżeczka
musztardy (zamiennikiem może być
sok z limonki lub
cytryny)
sól,
pieprz,
cukier do smakuPrzygotowanie sałatkiPrzepis na filmie1.
Sałatę i
rzodkiewkę myję pod bieżącą
wodą i osuszam. Kupione
ziarno słonecznika warto przelać wrzątkiem, osączyć i dopiero podsuszyć i delikatnie zrumienić na patelni.2. Mieszam składniki sosu -
musztarda,
olej,
sól,
pieprz,
cukier3.
Sałatę kroję nożem w spore kawałki,
rzodkiewkę w plastry a
cebulę dzielę na połowę i siekam w piórka. Dodaję podrumieniony
słonecznik i krótko mieszam. Dodaję sos do sałatki i delikatnie mieszam. Gotowe. Polecam!Życzę smacznego!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika