Wykonanie
Witam kochani. W sezonie na świeże warzywa polecam przepyszną
sałatkę- z
kapusty pekińskiej,
sałaty,
rzodkiewki,
twarogu... Popularne składniki a jednak smak, jak zawsze wspaniały a przy tym jest chrupiąca i kolorowa.
Składniki na 8-10 porcji1 główka
sałaty1 główka
kapusty pekińskiej1-2 pęczki
rzodkiewkiokoło 30 dag
twarogu półtłustego na wagę lub inny rodzaj zwartego
sera niemokrego (zwłaszcza w opakowaniach
twaróg pakowany jest z domieszką
wody, która trzeba odsączyć)pęczek
szczypiorkupo garści
ziaren słonecznika i
siemienia lnianegoSos do sałatki1 łyżka z brzuszkiem
majonezu2-3 łyżki
oleju tłoczonego na zimno- lniany,
oliwa2 łyżeczki z brzuszkiem
musztardy2 łyżeczki
cukru lub
miodusól, pierz do smakuPrzygotowaniePrzepis na FILMIEUmytą
rzodkiewkę kroje w plastry.
Solę szczyptą i mieszam w sicie. Odstawiam, żeby odpłynął z niej nadmiar
wody. W tym czasie kroję
kapustę pekińską i
sałatę na grubsze kawałki. Można też porwać obie na kawałki. Dodaję do nich uprażone wcześniej i wystudzone ziarno, trochę
soli i mieszam całość bardzo krótko. po chwili dodaję
rzodkiewkę, pokrojony lub pokruszony
twaróg, wymieszane wcześniej składniki sosu, posiekany
szczypior. Ostrożnie i krótko mieszam. Gotowe!Życzę smacznego!Pozdrawiam Weronika