ßßß Cookit - przepis na Sałatka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym

nazwa

Wykonanie

Lekka, chrupiąca i kolorowa sałatka - idealna na wiosnę:)
Seler naciowy jest jednak niedocenianym warzywem, niestety... A przecież seler naciowy ma same zalety. Jest niskokaloryczny, zawiera bardzo dużo błonnika, dzięki czemu przyspiesza oczyszczanie naszego organizmu, jest źródłem witamin i minerałów. Seler naciowy zawiera dużo witaminy C, witaminy z grupy B oraz witaminę E. Jest także bogaty w fosfor, wapń, potas, cynk, magnez i żelazo.
5 łodyżek selera naciowego
kilka liści sałaty lodowej
1 jabłko
1/2 puszki kukurydzy
1 cebula czerwona
kilka rzodkiewek
garść prażonych pestek słonecznika
Sos:
4 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka musztardy
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cukru
Łodygi selera naciowego myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i kroimy w poprzek w cienkie paseczki. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Liście sałaty rwiemy na mniejsze kawałki, rzodkiewkę kroimy na ćwiartki, a cebulę w piórka. Do całości dodajemy odsączoną kukurydzę, mieszamy.
Przygotowujemy sos: w słoiku mieszamy oliwę, sok z cytryny, odrobinę musztardy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szczyptę soli, pieprzu i cukru.
Sałatkę tuż przed podaniem polewamy sosem i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika.
Taką sałatkę możemy również przełożyć do lunchbox'a i zabrać do pracy, do szkoły bądź na uczelnię jako drugie śniadanie:)
Źródło:http://smacznieikolorowo.blogspot.com/2014/04/saatka-z-selerem-naciowym.html