ßßß
Cookit - przepis na Gulasz z ciecierzycą i pieczarkami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Gulasz z ciecierzycą i pieczarkami
Składniki
Czosnek
Bulion
Pomidor
Zioła prowansalskie
Papryka słodka
Kolendra
Pieprz
Sól
Majeranek
Ocet
Jabłko
Miód
Natka pietruszki
Wieprzowina
Łopatka
Groch włoski
Pieczarki
Papryka
Cebula
Wykonanie
600 g
wieprzowiny
(
łopatka
)150 g
ciecierzycy
100 g
pieczarek
100 g
papryki
kolorowejpół
cebuli
3 ząbki
czosnku
pół szkl
bulionu
1 puszka
pomidorów
w przecierzepół łyżeczki
ziół prowansalskich
1 łyżeczka
papryki słodkiej
szczypta utłuczonej
kolendry
szczypta
pieprzu
sól
majeranek
1 łyżka
octu
jabłkowego
1 łyżka
miodu
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki
do posypania
Ciecierzycę
namoczyć 8-10 godzin wcześniej.
Mięso
pokroić w kostkę posypać
ziołami
dodać
ocet
wymieszany z
miodem
i wymieszać. Odstawić na ok 15 min.Na patelni i łyżce
oleju
przysmażyć
pieczarki
z
cebulką
. W naczyniu do duszenia podlać łyżkę
oleju
i wrzucić pokrojony na plasterki
czosnek
. Dodać
mięso
i przysmażyć na
ostrym
ogniu kilka minut, dodać
paprykę
pokrojoną w kwadraty, przysmażone
pieczarki
z
cebulką
, dodać rozdrobnione lekko
pomidory
z zalewą, i odrobinę
bulionu
. Zagotować i dodać namoczoną, odcedzoną
ciecierzycę
. Dusić wszystko pod przykryciem ok 30 min. W razie potrzeby podlać
bulionem
, pod koniec nadmiar płynu odparować. Doprawić do smaku
solą
i
pieprzem
. Posypać
natką pietruszki
.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2012/11/gulasz-z-ciecierzyca-i-pieczarkami.html
Przepisy powiązane
Shakshouka
Gulasz wieprzowy z dynią
Gulasz z wolnowaru
Golonka w winie z pieczarkami
Włoski obiad, czyli lasagne z kurczakiem
Składniki powiązane (0)