ßßß


Shakshouka to danie bardzo popularne w Maroku, Tunezji i Egipcie. W tych krajach z reguły jada się je na na śniadanie - myślę jednak, że jajka duszone w pikantnym sosie pomidorowym będą też świetną propozycją na szybki obiad lub kolację. Tradycyjnie do tej potrawy nie dodaje się pieczarek, więc w potrawie można je ominąć. Podawać z chrupiącym pieczywem. Smacznego:)Przepis znalazłam tutaj.4 jajka,puszka pomidorów,mała papryka,cebula,3 ząbki czosnku,ok. 200 g pieczarek,1/2 szklanki wody lub bulionu jarzynowego,kilka łyżek natki pietruszki i/lub kolendry,1/2 -3/4 łyżeczki kuminu,1/2 łyżeczki słodkiej papryki,1/2 łyżeczki kurkumy,sól, pieprz, ew. chili (do smaku)Drobno posiekać cebulę i czosnek, paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę, a pieczarki w plasterki. Wszystko przesmażyć kilka minut na małej ilości oliwy (czosnek wrzucić pod koniec smażenia). Dodać przyprawy, zamieszać. Wlać pomidory wraz z zalewą i wodę lub bulion. Dusić około 20 minut, aż sos zgęstnieje (w trakcie można dolewać więcej płynu). Po koniec duszenia wyrównać wierzch sosu, łyżką zrobić cztery małe wgłębienia i wbić w nie jajka. Zakryć naczynie i dusić całość, aż jajka się zetną (żółtko powinno być płynne). Gotowe danie posypać świeżymi ziołami.