ßßß Cookit - przepis na Shakshouka

Shakshouka

nazwa

Wykonanie

Shakshouka to danie bardzo popularne w Maroku, Tunezji i Egipcie. W tych krajach z reguły jada się je na na śniadanie - myślę jednak, że jajka duszone w pikantnym sosie pomidorowym będą też świetną propozycją na szybki obiad lub kolację. Tradycyjnie do tej potrawy nie dodaje się pieczarek, więc w potrawie można je ominąć. Podawać z chrupiącym pieczywem. Smacznego:)
Przepis znalazłam tutaj.
4 jajka,
puszka pomidorów,
mała papryka,
cebula,
3 ząbki czosnku,
ok. 200 g pieczarek,
1/2 szklanki wody lub bulionu jarzynowego,
kilka łyżek natki pietruszki i/lub kolendry,
1/2 -3/4 łyżeczki kuminu,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki kurkumy,
sól, pieprz, ew. chili (do smaku)
Drobno posiekać cebulę i czosnek, paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę, a pieczarki w plasterki. Wszystko przesmażyć kilka minut na małej ilości oliwy (czosnek wrzucić pod koniec smażenia). Dodać przyprawy, zamieszać. Wlać pomidory wraz z zalewą i wodę lub bulion. Dusić około 20 minut, aż sos zgęstnieje (w trakcie można dolewać więcej płynu). Po koniec duszenia wyrównać wierzch sosu, łyżką zrobić cztery małe wgłębienia i wbić w nie jajka. Zakryć naczynie i dusić całość, aż jajka się zetną (żółtko powinno być płynne). Gotowe danie posypać świeżymi ziołami.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/11/shakshouka.html