ßßß

Składniki:- 1,5 szklanki kaszy jaglanej- łyżeczka kurkumy- puszka ciecierzycy- 1 duża marchew- cebula- 2 ząbki czosnku- świeża kolendra- natka pietruszki- 1 jajko- sól, pieprz,- papryka chilli w proszkuWykonanie:1. Kaszę jaglaną gotujemy w ok. 2,5 szklanki wody z dodatkiem soli i kurkumy.2. Odsączamy ciecierzycę i gnieciemy ją na jednolitą masę. Zadanie to wymaga trochę cierpliwości. :D3. Na najmniejszych tarki oczkach ścieramy marchew.4. Cebulę kroimy w małą kostkę, a następnie podsmażamy na oliwie wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startą marchwią - do miękkości.5. Siekamy garść świeżej kolendry oraz natkę pietruszki.6. Podsmażoną cebulę, czosnek i marchew mieszamy z jeszcze ciepłą kaszą jaglaną. Dodajemy ciecierzycę, kolendrę i pietruszkę i ponownie mieszamy.7. Obficie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką chilli (z tym ostatnim radzę uważać;))8. Dodajemy jajko, aby cała masa trzymała się kupy. ;)9. Formujmy kotlety, które obsmażamy z obydwu stron na złoty kolor.
Możecie podać w takiej formie, w jakiej ja to zrobiłem, czyli w postaci burgerów.Przepis pochodzi z tej strony .