ßßß Cookit - przepis na Ciecierzyca z chorizo

Ciecierzyca z chorizo

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałabym przedstawić Wam bardzo smaczne, choć może niezbyt dietetyczne danie rodem z kuchni hiszpańskiej - ciecierzycę z chorizo. Jest to rodzaj przekąski, czyli popularnego tapas podawanego w Hiszpanii np. do piwa. Chorizo to z kolei tradycyjna hiszpańska kiełbaska, która pokochałam i w ostatnim czasie często przygotowuje potrawy z jej dodatkiem. Polecam te przekąskę, podobnie jak w Hiszpanii, świetnie sprawdzi się jako przegryzka do piwa;)
Składniki :
laska pikantnego chorizo (~150g)
puszka ciecierzycy (400g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka natki pietruszki
szczypta wędzonej papryki
sol, pieprz
Przygotowanie :
Chorizo pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię, smażyć na niewielkim ogniu aż kiełbaska lekko się przyrumieni i wytopi się z niej tłuszcz. Dodać drobno posiekana cebulę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Wszystko smażyć przez kilkanaście minut do czasu aż cebula zmięknie. Ciecierzycę odsączyć i wrzucić na patelnię, delikatnie wymieszać, aby pokryła się tłuszczem wytopionym z chorizo i lekko podgrzała. Doprawić do smaku sola i pieprzem, wędzoną papryka i dodać posiekana natkę pietruszki. Podawać gorące.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/07/ciecierzyca-z-chorizo.html