ßßß Cookit - przepis na Erdapfelkas na inauguracje Oktoberfest

Erdapfelkas na inauguracje Oktoberfest

nazwa

Wykonanie

W stolicy mojego regionu rozpoczyna sie dzis doroczny festyn Oktoberfest - Swieto bawarskich przysmakow i piwa :) Potrwa 2 tygodnie- do 7 pazdziernika. Jak co roku postanowilam przygotowac cos typowo bawarskiego- tym razem padlo na Erdapfelkas- pyszna i bardzo nieskomplikowana w wykonaniu paste do smarowania pieczywa. Serwuje sie ja oczywiscie z Maß Bier- kuflem piwa o pojemnosc 1 l oraz z Bauernbrot- chlebem zytnim na zakwasie. Paste te chetnie zjada sie rowniez w Austrii, gdzie kartofle nazywaja sie Erdapfel, czyli doslownie jablko z ziemi :)
Na zdjeciu zobaczycie miseczke z flaga Bawarii w bialo-niebieska szachownice i z bawarskimi lwami, ktore sa w herbie regionu.
Skladniki na jedna miseczke:
5 sredniej wielkosci ugotowanych poprzedniego dnia kartofli (moga byc te co zostaly od obiadu ;) )
5 lyzek kwasnej smietany
1 cebula
1 zabek czosnku
sol, pieprz, mielona pparyka w proszku
Kartofle przepuscic przez praske lub utluc na gladko. Cebule i czosnek drobno posiekac. kartofle wymieszac ze smietana, cebula i czosnkiem. Doprawic do smaku sporav iloscia papryki, sola i pieprzem.
Przepis znaleziony na: www.chefkoch.de
Przepis dodaje do akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/09/Erdapfelkas-na-inauguracje-Oktoberfest.html