ßßß
Cookit - przepis na Golonka w winie z pieczarkami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Golonka w winie z pieczarkami
Składniki
Wieprzowina - golonka
Pieczarki
Jabłko
Marchew
Wino
Bulion
Cebula
Czosnek
Papryka słodka
Kolendra
Pieprz
Sól
Tymianek
Oregano
Majeranek
Ziele angielskie
Miód
Wykonanie
3
golonki
100 g
pieczarek
1 kwaśne
jabłko
3
marchewki
100 ml
wina
200 ml
bulionu
1
cebula
3 ząbki
czosnku
pół łyżeczki
papryki słodkiej
szczypta tłuczonej
kolendry
pieprz
sól
tymianek
świeży
oregano
majeranek
kilka ziaren
ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca1 łyżka
miodu
tłuszcz do smażenia
Golonki
oczyścić i umyć. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz ułożyć
golonki
lekko przyrumienić ze wszystkich stron i podlać
winem
oraz
bulionem
(nie dodawać wszystkiego na raz) Dodać
przyprawy
, drobno posiekany
czosnek
,
cebulę
, obraną, pokrojoną na kawałeczki
marchewkę
i pokrojone w ósemki
jabłko
dusić pod przykryciem uzupełniając płyn.
Pieczarki
przysmażyć na drugiej patelni i dodać po ok godzinie od początku duszenia. Posmarować
golonkę
miodem
i uzupełnić płyny. Dusić do miękkości od czasu do czasu obracać.Podać z
ziemniakami
z
wody
, pieczonymi, lub z
pieczywem
.Dodatkowo można podać
chrzan
lub inne ostre sosy.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2012/11/golonka-w-winie-z-pieczarkami.html
Przepisy powiązane
Mostek cielęcy w warzywach i ziołach
Gulasz z ciecierzycą i pieczarkami
Golonka w piwie
Zupa krem z grochu
Rolada z Kurczaka z Pieczarkami
Składniki powiązane (0)