ßßß Cookit - przepis na Golonka w winie z pieczarkami

Golonka w winie z pieczarkami

nazwa

Wykonanie

3 golonki
100 g pieczarek
1 kwaśne jabłko
3 marchewki
100 ml wina
200 ml bulionu
1 cebula
3 ząbki czosnku
pół łyżeczki papryki słodkiej
szczypta tłuczonej kolendry
pieprz
sól
tymianek świeży
oregano
majeranek
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren jałowca
1 łyżka miodu
tłuszcz do smażenia
Golonki oczyścić i umyć. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz ułożyć golonki lekko przyrumienić ze wszystkich stron i podlać winem oraz bulionem (nie dodawać wszystkiego na raz) Dodać przyprawy, drobno posiekany czosnek, cebulę, obraną, pokrojoną na kawałeczki marchewkę i pokrojone w ósemki jabłko dusić pod przykryciem uzupełniając płyn. Pieczarki przysmażyć na drugiej patelni i dodać po ok godzinie od początku duszenia. Posmarować golonkę miodem i uzupełnić płyny. Dusić do miękkości od czasu do czasu obracać.
Podać z ziemniakami z wody, pieczonymi, lub z pieczywem.
Dodatkowo można podać chrzan lub inne ostre sosy.
Źródło:http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2012/11/golonka-w-winie-z-pieczarkami.html