ßßß
Cookit - przepis na Mostek cielęcy w warzywach i ziołach
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Mostek cielęcy w warzywach i ziołach
Składniki
Majeranek
Tymianek
Oregano
Rozmaryn
Papryka słodka
Czosnek
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Ocet balsamiczny
Wino
Marchew
Papryka
Cebula
Pieczarki
Wykonanie
mostek cielęcy ok 1 kg na marynatę;szczypta
majeranku
pół łyżeczki
tymianku
szczypta
oregano
pół łyżeczki
rozmarynu
pół łyżeczki
papryki słodkiej
3 ząbki
czosnku
oliwa
sól
pieprz
ocet balsamiczny
wino
ok pół szklanki2
marchewki
kawałek
papryki
1 duża
cebula
świeży
tymianek
100 g drobnych
pieczarek
Mięso
oczyścić z błon, poporcjowac i umyć. Produkty na marynatę wymieszać, dodać ok 2 łyzki
octu balsamicznego
i trochę
oliwy
ok 3-4 łyżki.
Mięso
włożyć do miski i zalać marynatą. Odstawić na ok 12 godzin.Na patelni rozgrzać trochę tłuszczu i przyrumienić na
ostrym
ogniu wszystkie kawałki
cielęciny
, przełożyć do naczynia do duszenia, dodać resztę marynaty, pokrojoną
cebulę
,
paprykę
i
marchewkę
posiekaną w spore kawałki. Włożyć gałązki
tymianku
i dusić na wolnym ogniu ok 1 godzinę. W połowie duszenia na drugiej patelni przyrumienić przekrojone na pół
pieczarki
i dodać do
cielęciny
Podawać z sezonowymi
sałatkami
,
fasolką szparagową
i pieczonymi ziemniaczkami.
Źródło:
http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com/2012/07/mostek-cielecy-w-warzywach-i-zioach_22.html
Przepisy powiązane
PAŁKI KURCZAKA PIECZONE NA WARZYWACH, W RĘKAWIE
Schab przekładany
Pieczony kurczak
Golonka w winie z pieczarkami
Pieczony kurczak w ziołach prowansalskich
Składniki powiązane (0)