Wykonanie
Troszkę się spóźniłam, bo to raczej jesienne danie. Ale zimą też polecam spróbować :) Czego możecie się spodziewać? Delikatnych, rozpływających się w ustach warzyw, soczystego
kurczaka i sosu ze słodkim
czosnkiem. Pyszne, zdrowe i rozgrzewające danie. Tylko zamarynowałam
mięso, pokroiłam warzywa, wszystko zapakowałam do rękawa i upiekłam. Idealne danie dla zapracowanych i zmarzniętych, bo piekarnik dobrze grzeje ;)Przyznaję, że trochę się bałam, że
batat będzie zbyt słodki i trochę zepsuje efekt, na szczęście świetnie się skomponował z pozostałymi składnikami i nieco ożywił całość. A jak pięknie wygląda :)
(South Beach, faza I)składniki na 4 porcje:- 4 pałki
kurczaka-
sól i
pieprz- 1/2 łyżeczki mielonej
słodkiej papryki- 1/4 łyżeczki mielonej wędzonej
papryki- 1/2 łyżeczki harissy w proszku- 1 łyżka
oliwy z oliwek- 1
batat- 1/2 dużej białej
cebuli- 1 średnia
czerwona cebula- 1 średnia
papryka- 1/2 średniej
cukinii- 200g
pieczarek- 2 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz- 1/2 łyżeczki suszonego
tymianku- 1 gałązka świeżego
oregano- 1 gałązka świeżego
rozmarynu- 1 łyżka
oliwy z oliwek- 1 łyżka
octu balsamicznegoSkórę z pałek
kurczaka zdjąć lub ponakłuwać
ostrym nożem.Natrzeć mieszanką
oliwy,
soli,
pieprzu i mielonej
papryki.Przykryć i odstawić do lodówki na noc.Słodkiego
ziemniaka obrać i pokroić razem z
papryką w średnią kostkę.
Cebule i
pieczarki pokroić w ćwiartki.
Cukinii i
czosnku nie obierać.
Cukinię jedynie umyć i pokroić w dużą kostkę.Wymieszać warzywa z
solą,
pieprzem, suszonym
tymiankiem, świeżymi
ziołami, łyżką
oliwy i
octem.Rozgrzać piekarnik do 170°C, duży kawałek rękawa do pieczenia rozłożyć na blasze.W środku ułożyć warzywa, a na nich
mięso.Spiąć końce rękawa, wstawić do piekarnika i piec przez godzinę.Po godzinie delikatnie rozciąć rękaw na górze i dopiekać jeszcze 15 minut, żeby skórka
kurczaka się zrumieniła.Po wyjęciu z piekarnika, rozciąć rękaw na tyle, żeby można było wyjąć zawartość, ale zostawiając na dnie
soki.Wyłożyć warzywa i
mięso na talerze. Pozostały sos przelać do miseczki.Wyłowić upieczony
czosnek i wycisnąć go do miseczki z sosem.Dokładnie wymieszać i podać jako sos do polewania. Ewentualnie można go trochę zredukować w rondelku.