ßßß Cookit - przepis na PAŁKI KURCZAKA PIECZONE NA WARZYWACH, W RĘKAWIE

PAŁKI KURCZAKA PIECZONE NA WARZYWACH, W RĘKAWIE

nazwa

Wykonanie

Troszkę się spóźniłam, bo to raczej jesienne danie. Ale zimą też polecam spróbować :) Czego możecie się spodziewać? Delikatnych, rozpływających się w ustach warzyw, soczystego kurczaka i sosu ze słodkim czosnkiem. Pyszne, zdrowe i rozgrzewające danie. Tylko zamarynowałam mięso, pokroiłam warzywa, wszystko zapakowałam do rękawa i upiekłam. Idealne danie dla zapracowanych i zmarzniętych, bo piekarnik dobrze grzeje ;)
Przyznaję, że trochę się bałam, że batat będzie zbyt słodki i trochę zepsuje efekt, na szczęście świetnie się skomponował z pozostałymi składnikami i nieco ożywił całość. A jak pięknie wygląda :)
(South Beach, faza I)
składniki na 4 porcje:
- 4 pałki kurczaka
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki harissy w proszku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 batat
- 1/2 dużej białej cebuli
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 średnia papryka
- 1/2 średniej cukinii
- 200g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1 gałązka świeżego oregano
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
Skórę z pałek kurczaka zdjąć lub ponakłuwać ostrym nożem.
Natrzeć mieszanką oliwy, soli, pieprzu i mielonej papryki.
Przykryć i odstawić do lodówki na noc.
Słodkiego ziemniaka obrać i pokroić razem z papryką w średnią kostkę.
Cebule i pieczarki pokroić w ćwiartki.
Cukinii i czosnku nie obierać. Cukinię jedynie umyć i pokroić w dużą kostkę.
Wymieszać warzywa z solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, świeżymi ziołami, łyżką oliwy i octem.
Rozgrzać piekarnik do 170°C, duży kawałek rękawa do pieczenia rozłożyć na blasze.
W środku ułożyć warzywa, a na nich mięso.
Spiąć końce rękawa, wstawić do piekarnika i piec przez godzinę.
Po godzinie delikatnie rozciąć rękaw na górze i dopiekać jeszcze 15 minut, żeby skórka kurczaka się zrumieniła.
Po wyjęciu z piekarnika, rozciąć rękaw na tyle, żeby można było wyjąć zawartość, ale zostawiając na dnie soki.
Wyłożyć warzywa i mięso na talerze. Pozostały sos przelać do miseczki.
Wyłowić upieczony czosnek i wycisnąć go do miseczki z sosem.
Dokładnie wymieszać i podać jako sos do polewania. Ewentualnie można go trochę zredukować w rondelku.
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/12/Palki-kurczaka-pieczone-na-warzywach-w-rekawie.html