ßßß Cookit - przepis na Pieczony kurczak w ziołach prowansalskich

Pieczony kurczak w ziołach prowansalskich

nazwa

Wykonanie

Mój ulubiony kurczak to zawsze ten pieczony. Moim zdaniem smażenie nie gwarantuje efektu, na jakim zależy mi przy mięsie: powinno być soczyste, miękkie, delikatne i aromatyczne. Z chęcią wymyślam więc nowe marynaty do drobiu - ostatnio jej składnikami były zioła prowansalskie i ocet balsamiczny, który nie tylko nadaje kurczakowi piękny kolor, ale też powoduje, że jest bardziej kruche i delikatne. Polecam, smacznego:)
Polecam tez wiele innych moich przepisów na pieczonego kurczaka, np.: kurczaka pieczonego z ziemniakami, kurczaka w cytrynowo-ziołowej marynacie, kurczaka pieczonego z dynią piżmową
3-4 udka z kurczaka, na marynatę:
3-4 łyżki oliwy lub oleju,
2-3 łyżki octu balsamicznego,
łyżka ziół prowansalskich,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
1/2 łyżeczki granulowanej cebuli,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
opcjonalnie szczypta chili,
sól, pieprz
opcjonalnie:
kilka małych ziemniaków,
pół małej cukinii,
ok. 150 g pieczarek,
cebula,
kilka ząbków czosnku,
marchewka,
sól, pieprz,tymianek, rozmaryn, granulowany czosnek
Połączyć składniki marynaty. Udka z kurczaka pozbawić skóry (opcjonalnie) i dokładnie pokryć je marynatą, odstawić na 30 minut. W tym czasie pokroić warzywa na kawałki równej wielkości (ząbki czosnku zostawić w całości), wysypać z pieczarkami na delikatnie natłuszczoną blaszkę. Doprawić i wymieszać. Dodać kurczaka. Piec w 200 stopniach ok. 45 minut (czas pieczenia zależy od wielkości mięsa i warzyw). Podawać z zestawem surówek.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2016/02/pieczony-kurczak-w-zioach-prowansalskich.html