Wykonanie
Mój ulubiony
kurczak to zawsze ten pieczony. Moim zdaniem smażenie nie gwarantuje efektu, na jakim zależy mi przy
mięsie: powinno być soczyste, miękkie, delikatne i aromatyczne. Z chęcią wymyślam więc nowe marynaty do drobiu - ostatnio jej składnikami były
zioła prowansalskie i
ocet balsamiczny, który nie tylko nadaje kurczakowi piękny kolor, ale też powoduje, że jest bardziej kruche i delikatne. Polecam, smacznego:)Polecam tez wiele innych moich przepisów na pieczonego
kurczaka, np.:
kurczaka pieczonego z
ziemniakami,
kurczaka w
cytrynowo-
ziołowej marynacie,
kurczaka pieczonego z
dynią piżmową3-4
udka z kurczaka, na marynatę:3-4 łyżki
oliwy lub
oleju,2-3 łyżki
octu balsamicznego,łyżka
ziół prowansalskich,3/4 łyżeczki granulowanego
czosnku,1/2 łyżeczki granulowanej
cebuli,1/2 łyżeczki
słodkiej papryki,opcjonalnie szczypta
chili,
sól,
pieprzopcjonalnie:kilka małych
ziemniaków,pół małej
cukinii,ok. 150 g
pieczarek,
cebula,kilka ząbków
czosnku,
marchewka,
sól,
pieprz,
tymianek,
rozmaryn, granulowany
czosnekPołączyć składniki marynaty.
Udka z kurczaka pozbawić skóry (opcjonalnie) i dokładnie pokryć je marynatą, odstawić na 30 minut. W tym czasie pokroić warzywa na kawałki równej wielkości (ząbki
czosnku zostawić w całości), wysypać z
pieczarkami na delikatnie natłuszczoną blaszkę. Doprawić i wymieszać. Dodać
kurczaka. Piec w 200 stopniach ok. 45 minut (czas pieczenia zależy od wielkości
mięsa i warzyw). Podawać z zestawem surówek.