Wykonanie
To danie bardzo mi pasuje z kilku powodów:- robi się je bardzo szybko, szczególnie jeżeli wcześniej przygotujemy
sobie warzywa- zapach roznoszący się przy gotowaniu jest niemożliwy do opisania- jest sycące i bardzo dobre- można je odgrzewać, świetnie smakuje następnego dnia- no i są w nim moje ukochane
pieczarki ;)
Czas przygotowania : ok 40minSkładniki (na 3 porcje):- 800g
pieczarek- 1 duża
cebula- 1
papryka czerwona- 2 duże
marchewki- 1 opakowanie
ryżu (można równie dobrze użyć
kaszy,
makaronu,
kuskus)-
sól,
pieprz czosnkowy- 1 ząbek
czosnku- 1 łyżeczka
tymianku- 3 łyżeczki
rozmarynu- 2 łyżeczki
pieprzu cayenne-
olej lub
oliwa do smażenia1. Obierz i pokrój wszystkie warzywa. Ja pokroiłam
pieczarki w pół plastry,
cebulę w drobną kostkę,
paprykę w kostkę,
marchewkę w pół talarki.2. Rozgrzej patelnię, wlej
olej i dodaj wszystkie
przyprawy.3. Dodaj
cebulę i smaż przez chwilę, aż
zrobi się miękka.4. Zwiększ ogień i dodaj
pieczarki. Gdy stracą trochę swojej wielkości, zmniejsz ogień.5. Dodaj
paprykę i
marchewkę.6. Całość smaż tak długo, aż
marchewka będzie miękka.*W międzyczasie nie zapomnij ugotować
ryżu :)