Wykonanie
Choć zup nie gotujemy w domu codziennie, są jednak takie które bardzo lubię.Ta właśnie oprócz wszelkiej
maści rosołów, barszczów i chłodników, do takich należy. Delikatnie kremowa, aromatyczna i rozgrzewajaca, polecam zwłaszcza w zimie.
Składniki :0,5 kg połówek suchego
grochu0,5 kg
żeberek wieprzowych1
marchewka1 mała
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
tymiankusól,
pieprz i czerwona
słodka papryka do smaku
Sposób przygotowania:
Żeberka umyć, przełożyć do garnka.Wrzucić
groch, pokrojoną drobno
cebulę i
marchewkę w plasterkach. Zalać 2 l zimnej
wody. Dodać 1/2 łyżeczki
soli., przykryć i gotować na średnim ogniu około 60-70 minut, aż
mięso będzie miękkie a
groch się całkowicie rozpadnie.
Dodać
pieprz,
paprykę,
majeranek,
tymianek i wyciśnięty przez praskę
czosnek. Spróbować i ewentualnie dosolić. Zmiksować i podawać ze świeżym
pieczywem.
Smacznego!