Wykonanie
Męska część domowników bardzo jest zadowolona, gdy przygotowuję
golonkę w
piwie. Taka
golonka jest bardzo aromatyczna, delikatna, mięciutka, kosteczki prawie same się wyjmują. Sama za tłustymi potrawami zbytnio nie przepadam, ale chudziutkie wnętrze z przyjemnością na obiad wyjadam. Warto spróbować tak przygotowanej
golonki, rozpływa się po prostu w ustach.Składniki:1
golonka wieprzowa przednia1
cebula4 ząbki
czosnkumajeranek5 - 6 ziaren
ziela angielskiego2
liście laurowe3 ziarna jałowca
pieprz mielony
sól1 łyżeczka
miodu250 ml
ciemnego piwaPrzygotowanie:
Golonkę umyć, skórę oczyścić z ewentualnych pozostałości szczeciny. Do garnka z zimną
wodą włożyć
golonkę, dodać
liść laurowy,
ziele angielskie i przekrojone 2 ząbki
czosnku. Gotować na wolnym ogniu 1,5 do 2 godzin (zależy jak duża jest
golonka).Do żaroodpornego naczynia włożyć podgotowaną
golonkę, posypać
solą,
majerankiem,
pieprzem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, posmarować
miodem. Do naczynia wlać
piwo, dodać
jałowiec i pokrojoną w
pióra cebulę. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 180 stopni C, jeśli chcemy by była bardzo zapieczona to dłużej. W czasie pieczenia polewać od czasu do czasu wlanym
piwem.