ßßß Cookit - przepis na Sylwestrowe szaleństwo czyli barszczyk dla leniwych

Sylwestrowe szaleństwo czyli barszczyk dla leniwych

nazwa

Wykonanie

BARSZCZ CZERWONY NA WĘDZONCE
To chyba najprostszy barszczyk czerwony jaki robię :) Wystarcza w lodówce dwa plastry boczku, jakaś skóra w zamrażalniku (zawsze odkrawam i tam ją wrzucam - taka utylizacja odroczona;), gotowy barszczyk KRAKUS i 15 minut :> Jeśli chcemy wersję wypasioną, możemy dorobić do niego krokiety np. z francuskiego ciasta z farszem z pierogów z kapusty słodkiej, ale równie pyszny jest z chlebem czy jajkiem na twardo:) Ponieważ barszczyk jest jak najbardziej niepostny, sycący i bosko czerwony, polecam na ciepłe danie w Sylwestra :)
Składniki :
2 grube plastry boczku wędzonego
skóra z boczku - u mnie zawsze jakaś odkrojona poniewiera się w zamrażalniku czekając na lepsze czasy ;)
koncentrat barszczu czerwonego KRAKUS
ząbek czosnku
liść laurowy
ziele angielskie
kilka ziarenek pieprzu ziarnistego
sok z cytryny\
cukier - łyżeczka
mielony pieprz
majeranek
sól
ewentualnie grzybek
Zagotowujemy około 2 litrów wody. Na wrzątek wrzucamy plastry boczku, skórę, ząbek czosnku, liść laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie i chwilkę razem gotujemy. Następnie wlewamy około 3/4 koncentratu buraczanego, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem, solą i cukrem. Ewentualnie dorzucamy grzybka. Posypujemy majerankiem. Mocno podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia! Podajemy gorący :) Smaczności :>
Źródło:http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2011/12/sylwestrowe-szalenstwo-czyli-barszczyk.html