ßßß Cookit - przepis na Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

nazwa

Wykonanie

Wigilia tuż tuż więc najwyższy czas aby zacząć przygotowanie czerwonego barszczu . Tej potrawy nie może zabraknąć w ten wyjątkowy wieczór.
Sposób, który Wam dzisiaj prezentuję nie można określić mianem tradycyjnego kiszenia barszczu, a mimo to barszcz jest bardzo aromatyczny, pachnący buraczkami a jego kolor głęboki i w pełni naturalny.
Gorąco polecam!!
3 kg buraków
2 liście laurowe
3 ziarenka angielskiego ziela
2 łyżki octu
sól
pieprz
czosnek
cukier
majeranek
Buraczki umyć, obrać, pokroić w plastry i przełożyć do garnka w którym będzie gotował się barszcz.
Do buraczków dodać liście laurowe, angielskie ziele.
Wszystko posolić i dodać ocet.
Całość zalać przegotowaną zimną wodą do przykrycia buraczków i odstawić na kilka dni w chłodne miejsce.
Po 4 dniach całość zagotować i gotować na małym ogniu przez 1 godzinę zbierając szumowiny.
Buraczki odstawić do następnego dnia.
Następnego dnia barszczyk ponownie zagotować i odcedzić buraczki.
Buraczki wyrzucić.
Barszcz doprawić solą, pieprzem, cukrem oraz czosnkiem.
Do barszczu dodać majeranek.
Tak przygotowany barszczyk można połączyć z około 1/2 litra wywaru z rosołu.
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/barszcz-czerwony