Wykonanie
Soczysta
pierś z kurczaka z aromatycznym
pieczarkowym farszem to idealna kompozycja na obiad.
Mięso upieczone w rękawie jest delikatne, rozpływające się w ustach, a
pieczarki dodają całemu daniu wyrazistości i idealnego smaku.2
piersi z kurczakaprzyprawy:
słodka papryka,
czosnek w proszku,
kolendra,
majeranek,
chili,
gorczyca (ewentualnie można użyć gotowej mieszanki do
kurczaka)
Farsz:duża
cebulaok. 400 g
pieczarekoregano,
tymianek,
bazylia,
słodka papryka,
pieprz,
sólCebulę podsmażamy, wrzucamy pokrojone w kostkę
pieczarki i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy po szczypcie przypraw. Studzimy.Umyte piersi rozbijamy tłuczkiem. Układamy na folii plastry
kurczaka, tak aby nie było wolnej przestrzeni, wykładamy farsz i zwijamy roladę. Spinamy wykałaczkami. Całość posypujemy
przyprawami, umieszczamy w rękawie do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 30- 35 minut. Pod koniec duszenia rękaw należy przeciąć, odsłonić
mięso i podpiec kilka minut, aby wierzch się przyrumienił. Gotowego
kurczaka kroimy na plastry. Podajemy z dowolnymi surówkami i
ziemniakami.