Wykonanie
Składniki:2 podwójne
filety z kurczaka4
cebule1 duża
czerwona papryka400 g
pieczarek1 mały słoiczek
keczupusól i
pieprzprzyprawa pikantna do
kurczakapapryka słodka mielona
bazylia suszona
oreganoWykonanie:
Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy
mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie
przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie
mięso z obu stron i odstawiamy.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Paprykę myjemy, usuwamy nasienne gniazdo i kroimy w nieduże paseczki.
Pieczarki obieramy, nie myjemy (
pieczarki wchłoną
wodę), kroimy w talarki lub ćwiartki (zależy to od naszych upodobań).Na dnie szkła żaroodpornego układamy warstwę
cebuli, następnie
pieczarek oraz kawałki
papryki, układamy plastry
piersi z kurczaka, posypujemy
papryką, następnie
cebulą i
pieczarkami (ten schemat powtarzamy tak długo aż skończy nam się
mięso) a na samym końcu całość zalewamy
ketchupem.
Szkło żaroodporne zakrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez około 40- 50 minut. Trzeba uważać aby nie przesuszyć
mięsa. Upieczony
filet z kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.