ßßß Cookit - przepis na Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i papryką

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i papryką

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 podwójne filety z kurczaka
4 cebule
1 duża czerwona papryka
400 g pieczarek
1 mały słoiczek keczupu
sól i pieprz
przyprawa pikantna do kurczaka
papryka słodka mielona
bazylia suszona
oregano
Wykonanie:
Filet z kurczaka dokładnie, myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze kawałki, powinno nam wyjść ok. 8 małych kawałków z podwójnego fileta. Następnie rozbijamy mięso tłuczkiem owiniętym w folię. Łączymy ze sobą wszystkie przyprawy, mieszamy, po czym posypujemy delikatnie mięso z obu stron i odstawiamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy nasienne gniazdo i kroimy w nieduże paseczki. Pieczarki obieramy, nie myjemy (pieczarki wchłoną wodę), kroimy w talarki lub ćwiartki (zależy to od naszych upodobań).
Na dnie szkła żaroodpornego układamy warstwę cebuli, następnie pieczarek oraz kawałki papryki, układamy plastry piersi z kurczaka, posypujemy papryką, następnie cebulą i pieczarkami (ten schemat powtarzamy tak długo aż skończy nam się mięso) a na samym końcu całość zalewamy ketchupem.
Szkło żaroodporne zakrywamy pokrywą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez około 40- 50 minut. Trzeba uważać aby nie przesuszyć mięsa. Upieczony filet z kurczaka podajemy z ulubionymi dodatkami.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2014/01/01/filet-z-kurczaka-zapiekany-z-pieczarkami-i-papryka