ßßß Cookit - przepis na Drobiowe kotlety z pieczarkami i papryką

Drobiowe kotlety z pieczarkami i papryką

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
1 duża czerwona papryka
2 jajka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
400 g pieczarek
1 duża cebula
100 g żółtego sera (najlepiej słonego)
3 łyżki masła
przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka słodka mielona, przyprawa pikantna do kurczaka, Vegeta, suszona bazylia i oregano
olej do smażenia
Wykonanie:
Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy a następnie kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Paprykę umyć, przepołowić i usunąć z niej gniazdo nasienne, po czym pokroić w kostkę. Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczarki obieramy, kroimy w ćwiartki i odgotowujemy 15 minut. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, podsmażamy, wsypujemy pieczarki i smażymy przez 5 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Studzimy.
Do miski wkładamy pokrojone mięso z kurczaka, wsypujemy paprykę, podsmażone pieczarki z cebulą i straty ser. Do tego dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Ilość ziół można sypać według upodobań. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Dłonie moczymy w wodzie i formułujemy nieduże kotlety.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy na małym ogniu aż do momentu zarumienienia. Najlepiej smakują z gotowanymi w całości ziemniakami i startą marchewką.
Źródło:http://martawkuchni.blog.pl/2013/04/25/drobiowe-kotlety-z-pieczarkami-i-papryka