Wykonanie
Składniki:1 podwójny
filet z kurczaka1 duża
czerwona papryka2
jajka3 łyżki
mąki ziemniaczanej400 g
pieczarek1 duża
cebula100 g
żółtego sera (najlepiej słonego)3 łyżki
masłaprzyprawy do smaku:
sól,
pieprz,
papryka słodka mielona,
przyprawa pikantna do
kurczaka,
Vegeta, suszona
bazylia i
oreganoolej do smażeniaWykonanie:
Filet z kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy a następnie kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Paprykę umyć, przepołowić i usunąć z niej gniazdo nasienne, po czym pokroić w kostkę.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pieczarki obieramy, kroimy w ćwiartki i odgotowujemy 15 minut. Odcedzamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy
cebulę, podsmażamy, wsypujemy
pieczarki i smażymy przez 5 minut, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Studzimy.Do miski wkładamy pokrojone
mięso z kurczaka, wsypujemy
paprykę, podsmażone
pieczarki z
cebulą i straty
ser. Do tego dodajemy
jajka,
mąkę ziemniaczaną i
przyprawy. Ilość
ziół można sypać według upodobań. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Dłonie moczymy w wodzie i formułujemy nieduże kotlety.
Na patelni rozgrzewamy
olej. Kotlety smażymy na małym ogniu aż do momentu zarumienienia. Najlepiej smakują z gotowanymi w całości
ziemniakami i startą
marchewką.