Wykonanie
Składniki:2
piersi z kurczakaoliwa z oliwekprzyprawy:
pieprz,
sól,
tymianek,
majeranek,
bazylia,
oregano,
papryka słodka, 3 ząbki
czosnku, 2 kulki
ziela angielskiego, 1
liść laurowyfolia aluminiowa (do pieczenia)Przygotowanie
Pierś z kurczaka myję i osuszam papierowym ręcznikiem.Przygotowuje marynatę: do miseczki wlewam kilka łyżek
oliwy, 1 łyżkę każdego z
ziół,
papryki w proszku, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól,
ziele angielskie i
liść laurowy. Mieszam.Piersi zanurzam w marynacie i wkładam do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie piekarnik rozgrzewam do około 180 stopni. Rozwijam folię aluminiową (błyszczącą stroną do góry), układam miąsko i przykrywam drugą częścią folii (błyszczącą stroną do piersi). Formuje kopertę, zwijam szczelnie brzegi. Na
kopercie zacinam dziurki. Wkładam do piekarnika na około 1 godzinę. Pychota! Ja podałam z
bagietką i
groszkiem.SMACZNEGO!!!