ßßß Cookit - przepis na Pieczona karkówka

Pieczona karkówka

nazwa

Wykonanie

Chciałbym jeszcze na chwilę powrócić do tegorocznych świąt. Nie wiem jak u was, ale u mnie na święta i inne rodzinne uroczystości - pieczemy mięsa. Zazwyczaj jest to pieczona szynka, pieczony schab, pieczeń z boczku oraz pieczona karkówka, którą dziś chciałbym zaprezentować =)
Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)
Śmiejąca się krowa =)
Mięso powinno marynować się w przyprawach 2-3 dni, aby skruszało, a przyprawy wchłonęły się w nie. Tak upieczona karkówka będzie krucha i aromatyczna. Tym razem jednak marynowałem mięso tylko 1 dzień.
Składniki:
- 2 kg karkówki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
- przyprawy: 1 łyżeczka suszonego tymianku, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka oregano
- 4 goździki, 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie
- 4 łyżki oliwy
- opcjonalnie (tak jak w tym przypadku) można wykorzystać marynatę staropolską firmy Kamis, w skład której wchodzą: czosnek, sól, gorczyca, jałowiec, pieprz czarny, kolendra, cebula, chili, papryka słodka, cukier, bazylia, majeranek, ziele angielskie, cząber, rozmaryn, szałwia, liście laurowe, oregano, tymianek, mięta.
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać i osuszyć. Marynatą natrzeć mięso i wysmarować 2 łyżkami oliwy. Następnie zawinąć je w folię aluminiową i odstawić do lodówki na cały dzień (najlepiej 2-3 dni).
Po tym czasie wyjąć mięso i podziurawić je lekko patyczkami lub szpikulcem i pougniatać, natrzeć ze wszystkich stron. W następnej kolejności natrzeć mięso 2 łyżkami oliwy i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzewamy do ok. 250 st. C. Do naczynia wlać z mięsem 1/2 szklanki wody. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut pod przykryciem. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec przez 1 godzinę i 45 minut. W połowie pieczenia przewrócić.
Pieczemy cały czas pod przykryciem. Po upieczeniu nie otwierać naczynia z mięsem, tylko odstawić do całkowitego ostudzenia i wchłonięcia soków przez mięso.
Smacznego =)
Źródło:http://kasztanowakuchnia.blogspot.com/2014/01/pieczona-karkowka.html