Wykonanie
Chciałbym jeszcze na chwilę powrócić do tegorocznych świąt. Nie wiem jak u was, ale u mnie na święta i inne rodzinne uroczystości - pieczemy
mięsa. Zazwyczaj jest to pieczona
szynka, pieczony
schab, pieczeń z
boczku oraz pieczona
karkówka, którą dziś chciałbym zaprezentować =)Zapraszam do lektury przepisu, który znajduje się pod zdjęciami i zachęcam do samodzielnego przygotowania, ponieważ naprawdę warto! =)
Śmiejąca się krowa =)
Mięso powinno marynować się w przyprawach 2-3 dni, aby skruszało, a
przyprawy wchłonęły się w nie. Tak upieczona
karkówka będzie krucha i aromatyczna. Tym razem jednak marynowałem
mięso tylko 1 dzień.Składniki:- 2 kg
karkówki- 3 ząbki
czosnku- 2 łyżki
soli- 1 łyżeczka zmielonego
pieprzu-
przyprawy: 1 łyżeczka suszonego
tymianku, 1 łyżeczka
majeranku, 1 łyżeczka
oregano- 4
goździki, 3
liście laurowe, 3
ziela angielskie- 4 łyżki
oliwy- opcjonalnie (tak jak w tym przypadku) można wykorzystać marynatę staropolską firmy Kamis, w skład której wchodzą:
czosnek,
sól,
gorczyca,
jałowiec,
pieprz czarny,
kolendra,
cebula,
chili,
papryka słodka,
cukier,
bazylia,
majeranek,
ziele angielskie, cząber,
rozmaryn,
szałwia,
liście laurowe,
oregano,
tymianek,
mięta.Sposób przygotowania:
Mięso opłukać i osuszyć. Marynatą natrzeć
mięso i wysmarować 2 łyżkami
oliwy. Następnie zawinąć je w folię aluminiową i odstawić do lodówki na cały dzień (najlepiej 2-3 dni).
Po tym czasie wyjąć
mięso i podziurawić je lekko patyczkami lub szpikulcem i pougniatać, natrzeć ze wszystkich stron. W następnej kolejności natrzeć
mięso 2 łyżkami
oliwy i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Piekarnik nagrzewamy do ok. 250 st. C. Do naczynia wlać z
mięsem 1/2 szklanki
wody. Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut pod przykryciem. Następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st. C i piec przez 1 godzinę i 45 minut. W połowie pieczenia przewrócić.
Pieczemy cały czas pod przykryciem. Po upieczeniu nie otwierać naczynia z
mięsem, tylko odstawić do całkowitego ostudzenia i wchłonięcia
soków przez
mięso.Smacznego =)