ßßß Cookit - przepis na Pieczony karczek w ziołach

Pieczony karczek w ziołach

nazwa

Wykonanie

Świetny przepis dla wszystkich, którzy mają trochę cierpliwości ;), gdyż marynowanie mięsa trwa kilka dni, ale mięso ma później cudowny aromat i rozpływa się w ustach.
Składniki :
1 , 5 kg karczku
2-3 cebule
4-5 ząbków czosnku
5 łyżek soli
pieprz mielony
ostra papryka
oregano
majeranek
przyprawa staropolska
liść laurowy
parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
Opis przygotowania :
Mięso myjemy, osuszamy i dokładnie nacieramy czosnkiem i pozostałymi przyprawami ilość wg. uznania. Następnie mocno obwiązujemy dratwą i formujemy mięso.
Przygotowane mięso przekładamy do odpowiednio pasującego naczynia. Dodajemy pokrojoną w dużą kostkę cebulę, liść laurowy wraz z zielem i pieprzem oraz solą i zalewamy wodą tak by przykryła mięso.
Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na min. 3 dni.
Po tym czasie mięso wyciągamy z marynaty i osuszamy. Obsmażamy na rumiano i pieczemy w piekarniku do miękkości na ogół czas zależy od kg mięsa więc 1,5 h w 200 C. sprawdzamy patyczkiem jeżeli wypływa czerwone osocze należy dalej piec.
Od czasu do czasu polewamy powstałym sosem jeżeli mięso za bardzo się rumieni można je przykryć folią aluminiową.
Upieczony karczek należy ostudzić i pokroić smacznego.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/04/pieczony-karczek-w-zioach.html